Για την κατάσταση στη Συρία, στην Υεμένη καθώς και στην Ουκρανία συζήτησαν την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν η τελευταία σε μια σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον τις τελευταίες μέρες για την κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στη Συρία και στην Υεμένη, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να διευκολύνουν την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και στα δύο «καυτά σημεία», βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ρωσία είναι ένας διεθνής σύμμαχος – με ρόλο κλειδί – του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την αρχή των εξεγέρσεων στις αρχές του 2011, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους αντάρτες επιδιώκοντας την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας.

Οι διαφοροποιήσεις σχετικά με το μέλλον του Άσαντ είναι το σημείο που παρεμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης που οδήγησε σε έναν γενικευμένο πόλεμο στον οποίο ακραίοι ισλαμιστές πήραν τον έλεγχο, με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου να ελέγχουν πλέον μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ Ντανιέλ Ρουμπινστάιν επισκέφτηκε τη Μόσχα και συζήτησε τη Δευτέρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών και ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας κατάλαβαν πλέον ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική αυτήν τη στιγμή πέρα από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και την τωρινή κυβέρνηση. Αν συμβεί κάτι σε αυτούς, τότε εξτρεμιστές, τρομοκράτες, το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα πάρουν τον έλεγχο όλης της Συρίας» δήλωσε την Πέμπτη ο Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (RIA).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης