Σε ολονύκτιες εξελίχθηκαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, πολύ πέραν της προθεσμίας του μεσονυκτίου. Ρώσοι όσο και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως «έχει επιτευχθεί πρόοδος».

Όπως ανακοινώθηκε τις πρωινές ώρες, οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σήμερα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «υπάρχει συμφωνία σε ζητήματα-κλειδιά», αλλά σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους «υπάρχουν ακόμη ουσιώδεις διαφορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να επιβάλουν περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προκειμένου να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τον ΟΗΕ.
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι «υπήρξε αρκετή πρόοδος» για να δικαιολογηθεί η παράταση των συζητήσεων και μετά την προθεσμία που είχε ορισθεί «ως τα μεσάνυχτα», αλλά αναφέρθηκε πως πρέπει να επιλυθούν «αρκετά δύσκολα ζητήματα».

Όπως επισημαίνει τ ο BBC, πρέπει να ξεκαθαρισθεί ποια από τα βασικά ζητήματα απομένει να επιλυθούν. Αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στο «Tass» πως «κάποιος μπορεί να πει με σχετική βεβαιότητα, πως εμείς, σε υπουργικό επίπεδο έχουμε καταλήξει σε κατ΄ αρχήν συμφωνία σε όλα τα βασικά ζητήματα ενός τελικού διακανονισμού του ζητήματος». Πρόσθεσε ακόμη πως «θα καταγραφούν όλα στις επόμενες ώρες, ίσως και εντός της ημέρας».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif δήλωσε πως επιτεύχθηκαν «αρκετά», εκφράζοντας την ελπίδα πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες στο ξενοδοχείο Beau-Rivage Palace της Λωζάννης από την αποκαλούμενη ομάδα P5+1 – ΗΠΑ , Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα και Γερμανία είχαν παραταθεί ως τις πρωινές ώρες, μετά από συμφωνία να μην τηρηθεί η προθεσμία, που οι ίδιες είχαν επιβάλει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λωράν Φαμπιύς καθώς και ο Κινέζος ομόλογός του αναχώρησαν από τη Λωζάννη, αλλά δήλωσαν πως θα επιστρέψουν «μόλις αυτό καταστεί αναγκαίο».

Έγινε επίσης γνωστό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε ενημέρωση με video διάσκεψη, αργά το βράδυ, από τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπίας και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, χωρίς να διαρρεύσουν λεπτομέρειες.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του BBC για την κάλυψη των συνομιλιών Barbara Plett Usher «θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπροσωπία των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις».
Και αυτό επειδή θα πρέπει να πείσουν ένα ιδιαίτερα σκεπτικό Κογκρέσο, ότι οι συνομιλίες «άξιζαν τον κόπο».
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, «φαίνεται πιθανή κατ΄αρχήν συμφωνία, αφήνοντας ορισμένα ακανθώδη ζητήματα να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες…». Και αυτό επειδή ο οριστικός διακανονισμός έχει καθορισθεί πως θα πρέπει αν έχει επιτευχθεί ως τις 30 Ιουνίου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης