Τουλάχιστον 28 Σύροι φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν από τις «σφοδρές εκρήξεις» που συγκλόνισαν την Παρασκευή συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Χάμα της κεντρικής Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί γιατί υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι ‘Αμπντελ Ραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προηγούμενος απολογισμός του Παρατηρητηρίου έκανε λόγο για 11 νεκρούς.
Ο ‘Αμπντελ Ραχμάν είπε ότι μπορεί μεταξύ των θυμάτων να υπάρχουν και ξένοι, λόγω της παρουσίας στη βάση αυτή μαχητών από τη λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν, δύο περιφερειακοί σύμμαχοι της Δαμασκού.
Ωστόσο ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων των περιφερειακών δυνάμεων, συμμάχων που προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, απορρίπτει την εκδοχή αυτή, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης της Χεζμπολάχ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις αυτές «δεν είχαν κανέναν στρατιωτικό σύμβουλο σε αυτό το αεροδρόμιο και ούτε υπήρχαν εκεί ή αλλού δυνάμεις του Ιράν».

«Σφοδρές εκρήξεις» σημειώθηκαν σε αποθήκες όπλων και καυσίμων του αεροδρομίου αυτού την Παρασκευή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έκανε λόγο για πιθανή «τεχνική δυσλειτουργία».

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana είχε κάνει λόγο για «εκρήξεις που ακούστηκαν στα περίχωρα ενός αεροδρομίου στη Χάμα», χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια των εκρήξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ διεξήγαγε πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων του τακτικού συριακού στρατού αλλά και εναντίον στόχων που παρουσιάζει ως ιρανικούς, καθώς η Τεχεράνη είναι καθοριστικός σύμμαχος της Δαμασκού.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τη νύχτα της 9ης προς 10η Μαΐου δεκάδες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων που παρουσίασε ως ιρανικούς, ως απάντηση στις ρίψεις «ιρανικών» ρουκετών από το συριακό έδαφος προς την κατεχόμενη από το Ισραήλ πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν.
Το Ισραήλ δεν σταματά να τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως προγεφύρωμα εναντίον του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης