Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή με αντάρτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψε το Σάββατο το προτελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, προ των πυλών της Δαμασκού, καθώς το συριακό καθεστώς έχει ανακτήσει μέσα σε πέντε εβδομάδες τον έλεγχο του 90% του θύλακα, τον οποίο εγκατέλειψαν παράλληλα 107.000 άμαχοι.

«Δεκαεπτά λεωφορεία που μετέφεραν 981 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και μελών των οικογενειών τους, αναχώρησαν από την πόλη Αρμπίν με προορισμό την επαρχία Ιντλίμπ», μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη σωματική έρευνα που έγινε στους ανθρώπους που θα απομακρύνονταν, συνοδεύονταν από μασκοφόρο ρώσο στρατιώτη σε κάθε λεωφορείο, ενώ στελέχη της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου διένειμαν τρόφιμα, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά τον οποίο την επιχείρηση επέβλεπαν απευθείας Ρώσοι.

Τσακισμένες από τον καταιγισμό πυρός και εξαντλημένες από μια πολιορκία που κράτησε πέντε χρόνια, οι οργανώσεις των ανταρτών δέχθηκαν η μια μετά την άλλη να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να πάνε στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), την τελευταία που παραμένει εκτός του ελέγχου του καθεστώτος.

Πάνω από 1.600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του συριακού στρατού και των συμμάχων του, τη 18η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο παράλληλα κάνει λόγο για 485 σύρους στρατιωτικούς και 310 αντάρτες νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση, η οποία αφορούσε τέσσερις κοινότητες στο νότιο τμήμα του θύλακα των ανταρτών (Άιν Τάρμα, Ζαμάλκα, Αρμπίν, Τζομπάρ) καθυστέρησε για πολλές ώρες το Σάββατο, κυρίως για να μπορέσει να ανοίξει δρόμος με την άρση «των ναρκών που είχαν εγκατασπείρει οι τρομοκράτες στον δρόμο που οδηγεί στην Αρμπίν», σύμφωνα με το
SANA.

Το νέο κύμα απομακρύνσεων, που αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αφορά συνολικά 7.000 ανθρώπους, εγγράφεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση Φάιλακ αρ Ραχμάν και τη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων για την απομάκρυνση, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν οι αντάρτες και την εγκατάλειψη μέρους του οπλισμού και του άλλου εξοπλισμού τους.

Το Σάββατο η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονιζόταν ένα λεωφορείο με οκτώ αιχμαλώτους που άφησαν ελεύθερους οι αντάρτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 100 μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, μιας τζιχαντιστικής συμμαχίας στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν. Θα μεταφερθούν από τα όρια του καταυλισμού παλαιστινίων προσφύγων Γιάρμουκ, νότια της Δαμασκού, στην Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης