«Μέσα σε 48 ώρες, έγιναν πάνω από 90 επιδρομές σε κατοικημένες συνοικίες της Παλμύρας» η οποία βρίσκεται σε μια όαση στη μέση της ερήμου, στην κεντρική Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν είχαν «μια σφοδρότητα χωρίς προηγούμενο από την κατάληψη της Παλμύρας από το ΙΚ την 21η Μαΐου», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς μεταξύ των αμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την πόλη και κατευθύνθηκαν στη Ράκα (βόρεια), στη Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και σε άλλες περιοχές υπό τον έλεγχο του ΙSIS στη συριακή έρημο», ανέφερε ακόμη ο Άμπντελ Ραχμάν.

Ένας ακτιβιστής καταγόμενος από την Παλμύρα, με το ψευδώνυμο Μοχάμαντ Χασάν αλ Χόμσι, ανέφερε επίσης «μια κλιμάκωση των βομβαρδισμών σε κατοικημένες συνοικίες» της πόλης αυτής, κάνοντας λόγο για «πάνω από 60 επιδρομές σε 24 ώρες».

Η Ράκα, η οποία θεωρείται η «πρωτεύουσα» του ΙSIS στη Συρία, «είναι η εγγύτερη πόλη και χρειάζεται μια διαδρομή τεσσάρων ωρών με αυτοκίνητο» για να φθάσει κανείς εκεί. Αλλά «πολλοί κάτοικοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητα και δεν υπάρχουν παρά μόνο τρία λεωφορεία» που εκτελούν δρομολόγια από και προς την πόλη, είπε ακόμη ο ακτιβιστής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η UNESCO είχε πρόσφατα καταδικάσει τις καταστροφές ανεκτίμητων μνημείων και έργων τέχνης στην αρχαία πόλη, ιδίως ταφικών προτομών και το γνωστό άγαλμα του Λέοντος της Αθηνάς, από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης