Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τρίτη ότι καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τους συνολικά 400.000 κατοίκους της κουρδικής πόλης Κομπάνι της Συρίας, ώστε να περάσουν στην Τουρκία για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Περίπου 138.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής στην Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε το κύμα εξόδου, ενώ παραμένουν ανοιχτά δύο συνοριακά περάσματα, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

«Προετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση όλου του πληθυσμού στην Τουρκία. Οι κάτοικοι στο Κομπάνι είναι 400.000» δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κούρδοι της Συρίας προσπάθησαν τη Δευτέρα να υπερασπιστούν μία συνοριακή πόλη-κλειδί από την προέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ νεαροί Κούρδοι από την Τουρκία έσπευσαν προς βοήθειά τους. Τουλάχιστον 105 χωριά γύρω από το Κομπάνι έχουν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου από τις 15 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 85 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας θα ήταν να έπεφτε το Κομπάνι» ανέφερε από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Η υπηρεσία διαθέτει πληροφορίες ότι επιπλέον 100 χωριά εγκαταλείφθηκαν ή εκκενώθηκαν από φόβο να μην πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών. Η περιοχή του Κομπάνι φιλοξενεί 200.000 με 400.000 Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από άλλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ράκα, του Χαλεπίου και της Χομς» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η Φλέμινγκ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από την τουρκική κυβέρνηση και από άλλες γειτονικές χώρες που φιλοξενούν περισσότερα από τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

«Οι 138.000 οι οποίοι μόλις έφθασαν στην Τουρκία, αντιστοιχούν στον συνολικό αριθμό (προσφύγων) που όλη η Ευρώπη έχει δεχτεί κατά τα τρία χρόνια πολέμου στη Συρία» επεσήμανε επίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης