Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής, με την έμφαση πλέον να δίνεται «στην αποκατάσταση» των κατεστραμμένων περιοχών προκειμένου οι Σύροι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Για εμάς η Συρία τώρα είναι διαφορετική από τη Συρία του προηγούμενου έτους και από τη Συρία όπως ήταν πριν από δύο χρόνια» επεσήμανε ο Πέτερ Μάουρερ στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας μοιάζει να σταθεροποιείται και πρόσθεσε ότι αναμένει πλέον να μη δίνεται έμφαση στην παροχή έκτακτης βοήθειας, αλλά στην αποκατάσταση των υπηρεσιών στις περιοχές όπου οι πολίτες θέλουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

«Για εμάς είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αποκατάστασης» τόνισε ο Ελβετός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ εκτίμησε ότι «τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί μια αλλαγή» σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΕΕΣ έχει λάβει από το 2011, οπότε ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, περίπου 13.000 αιτήματα για την αναζήτηση προσώπων, με αλματώδη αύξηση 25% να σημειώνεται το 2017.

Ο Μάουρερ τόνισε ότι η Συρία τώρα είναι χωρισμένη σε αρκετά ξεκάθαρους τομείς και ότι «οι βασικοί παράγοντες» της κρίσης φαίνονται έτοιμοι να εργαστούν για την επίτευξη «συμφωνίας προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος».

«Έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι κάποιου ενδιαφέροντος πράγματος, το οποίο θα αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο ασκούμε το ανθρωπιστικό μας έργο στη Συρία. Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή εισερχόμαστε στην εποχή μετά τις μεγάλες μάχες» εκτίμησε.

Χάρη στη στρατιωτική στήριξη της Μόσχας και του Ιράν η Δαμασκός έχει ανακαταλάβει μεγάλες περιοχές της Συρίας από τους τζιχαντιστές και τους Σύρους αντάρτες. Πλέον ελέγχει σχεδόν τη μισή χώρα.

Η Τουρκία ελέγχει μια περιοχή στη βόρεια Συρία, την οποία κατέλαβε από Κούρδους μαχητές.

Η επαρχία Ιντλίμπ, στη μεθόριο με την Τουρκία όπου ζουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων οι μισοί εκτοπισμένοι, ελέγχεται εν μέρει από τους τζιχαντιστές. Πολλοί αντάρτες και οι οικογένειές τους που απομακρύνθηκαν από την ανατολική Γούτα έχουν καταφύγει στην περιοχή αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης