Περισσότεροι από 3.300 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία από το 2014, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διεθνής συνασπισμός παραδέχεται από την πλευρά του τον θάνατο τουλάχιστον 1000 αμάχων στο Ιράκ και τη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στις δύο αυτές χώρες, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2014 αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τον σαφώς μεγαλύτερο αριθμό που δημοσίευσε η μη κυβερνητική οργάνωση, ο εκπρόσωπος τύπου του συνασπισμού Σον Ράιαν επισήμανε ότι ο συνασπισμός βασίζεται σε «γεγονότα και αποδείξεις».

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε στην κατοχή μας ακριβή στοιχεία, όμως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι βασιζόμαστε στις καλύτερα διαθέσιμες αποδείξεις» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις της συμμαχίας διεθνών δυνάμεων ανέρχεται σε 3.331 νεκρούς μονάχα στη Συρία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται «826 παιδιά και 615 γυναίκες», είπε ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να εξακριβώσει την προέλευση των πληγμάτων, το Παρατηρητήριο βασίζεται σε ένα τεράστιο δίκτυο πηγών όπως επίσης στην εξέταση στοιχείων όπως τα σχέδια πτήσης, τα αεροσκάφη και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των επιδρομών.

Από την πλευρά του, ο διεθνής συνασπισμός διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει, όσο το δυνατόν, όλες τις προφυλάξεις. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, τον Αύγουστο, έκανε λόγο για 1.061 άμαχους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Συρία και το Ιράκ, έως την 30η Ιουλίου.

Εντούτοις, διευκρίνισε ότι 216 υποθέσεις που σχετίζονται με τον θάνατο αμάχων βρίσκονται υπό εξέταση, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης