Στη Δαμασκό, προπύργιο της συριακής κυβέρνησης, εισήλθε για πρώτη φορά το Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙΧ), θέτοντας υπό τον έλεγχό του ένα μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιάρμουκ.

Κατά την επιχείρησή τους οι τζιχαντιστές κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα του καταυλισμού Γιάρμουκ που βρίσκεται νότια της Δαμασκού, δήλωσε ο διευθυντής των πολιτικών υποθέσεων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στη Συρία, Άνουαρ Άμπντελ Χάντι, προσθέτοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ του ΙΚ και παλαιστινιακών ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μαχητές του ΙΧ κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού και έφτασαν στο νοσοκομείο Παλαιστίνη και τον δρόμο 15 του κέντρου», εξήγησε ο Χάντι.

Είναι η πρώτη φορά που το ΙΧ, το οποίο από το 2013 ελέγχει μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, διεισδύει στη Δαμασκό.

Ο καταυλισμός των Παλαιστίνιων προσφύγων, που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, μετρούσε 160 χιλιάδες κατοίκους, Σύρους και Παλαιστίνιους, πριν από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011. Πλέον εκτιμάται ότι μόνο 18 χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο του 2014 οι ομάδες των Σύρων εξεγερμένων είχαν αποσυρθεί από το Γιάρμουκ έπειτα από μια συμφωνία που είχαν συνάψει με τις αντικαθεστωτικές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Έκτοτε ο συριακός στρατός πολιορκούσε το Γιάρμουκ και οι κάτοικοι υπέφεραν από μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξήγησε ότι οι τζιχαντιστές κατάφεραν να διεισδύσουν στον παλαιστινιακό καταυλισμό μέσω της πόλης Χάτζαρ αλ Άσουαντ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων και γειτονεύει με το Γιάρμουκ, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς σε μάχες.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ στη συνέχεια βομβάρδισε με πυρά του πυροβολικού και της αεροπορίας τόσο τον καταυλισμό όσο και την πόλη Χάτζαρ αλ Άσουαντ.

Όπως δήλωσε ένα μαχητής από τον καταυλισμό, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεσή τους μετά τη σύλληψη δύο μελών της οργάνωσης στο Γιάρμουκ που φέρονται να εμπλέκονται στον φόνο ενός αξιωματούχου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος αποδίδεται στο ΙΧ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν στόχος των τζιχαντιστών είναι η κατάληψη του ίδιου του καταυλισμού ή η Δαμασκός.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Βοήθεια των Παλαιστίνιων Προσφύγων (UNRWA) ζήτησε «από όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων στο Γιάρμουκ, να τερματίσουν τις μάχες και να επιστρέψουν σε μια κατάσταση που θα επιτρέπει στις ομάδες μας να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της πόλης Μπόσρα αλ Σαμ στη νότια Συρία από τους αντάρτες, συγκρούσεις σημειώνονταν σήμερα σε μια γειτονική περιοχή μεταξύ των Σύρων εξεγερμένων και του συριακού στρατού, κοντά στο τελευταίο συνοριακό πέρασμα προς την Ιορδανία το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Οι αντάρτες κατάφεραν να περικυκλώσουν το συνοριακό πέρασμα Νάσιμπ και το κατέλαβαν τελικά αργά απόψε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης