Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την Τρίτη για τη στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και των μαχητών του PKK με τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, γνωστοποίησαν πηγές από το γραφείο του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο Ερντογάν και ο Μπαρζανί έθεσαν επί τάπητος και τα βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν προκειμένου να κλείσουν τα σχολεία και τα ιδρύματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν τα οποία συνδέονται με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών στην Άγκυρα πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει σειρά απειλών από το Ισλαμικό Χαλιφάτο στο έδαφός της και κατά μήκος των συνόρων της με την γειτονική Συρία όπως επίσης από τους μαχητές του PKK, οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στην οροσειρά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.

Επιπλέον το τετ α τετ μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Μασούντ Μπαρζανί συμπίπτει χρονικά με το γεγονός ότι οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις προσεγγίζουν σταδιακά τη Μοσούλη, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η κατάκτηση της οποίας θα σηματοδοτούσε μια σημαντική ήττα για την σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Μπαρζανί διατύπωσε την στήριξή του στην τουρκική ηγεσία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

“Τα βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν με στόχο τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων και των ιδρυμάτων που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζήτησαν Ερντογάν και Μπαρζανί” είπε μια πηγή από την τουρκική προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης