Στάση αναμονής τηρεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας πως ο χρόνος θα δείξει αν το QE που ανακοίνωσε ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Μάριο Ντράγκι θα αποδειχθεί επαρκές.

«Ποιος ξέρει» απάντησε ο Ignazio Visco σε ερώτηση για το αν οι εξαγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ -μηνιαίου ύψους 60 δισ. ευρώ- θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν τον αποπληθωρισμό που απειλεί την ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, ο όποιος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι κατά ένα μέρος το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης υπολογίστηκε με βάση το κατά πόσο συρρικνώθηκε ο ισολογισμός της ΕΚΤ και από τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες ανέμεναν ένα ελαφρώς μικρότερο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε και την προοπτική να ληφθούν και περαιτέρω μέτρα, αν το QE δεν φανεί επαρκές: «Εάν η μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση των τιμών δεν έχει επιτευχθεί ως το τέλος του προγράμματος, θα γίνουν και άλλες ενέργειες». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε «το QE να περιείχε μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή στα ρίσκα, αντί για αποκλειστική ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών σε πιθανές ζημιές από τις εξαγορές ομολόγων».

«Αυτή η λεγόμενη αμοιβαιότητα θα ήταν η σωστή προσέγγιση, καθώς η ευρωζώνη θα μοιραζόταν τις ευθύνες» επεσήμανε επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης