Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν την Κυριακή για να απαιτήσουν την παραίτηση ή την απομάκρυνση του επικεφαλής της αστυνομίας και να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη μη διενέργεια πραγματικής έρευνας για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου ο οποίος ερευνούσε τα φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα.

Περίπου 30.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Μπρατισλάβας, σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, για να ζητήσουν από τον Τίμπορ Γκάσπαρ, τον αρχηγό της αστυνομίας, να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τομάς Ντρούκερ αναμένεται να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα τις προθέσεις του όσον αφορά στον Γκάσπαρ.

Η κρίση ξέσπασε μετά τον φόνο, τον Φεβρουάριο, του Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε τη διαφθορά στη χώρα του και τις σχέσεις ανάμεσα σε Ιταλούς επιχειρηματίες που φέρονται να συνδέονται με την Ντραγκέτα, τη μαφία της Καλαβρίας, και Σλοβάκους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων προσώπων στο περιβάλλον του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο έκτοτε παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Πέτερ Πελεγκρίνι. Η νέα κυβέρνηση τριμερούς συνασπισμού αποτελείται κατά πλειονότητα από πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν και στην προηγούμενη, ορισμένα από τα οποία, όπως ο Πελεγκρίνι, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απλώς άλλαξαν θώκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης