ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Από το Τwitter του WikiLeaks: «Τα Panama Papers που παρήγαγε το OCCRP με στόχο τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ χρηματοδοτήθηκε από την «Αμερικανική βοήθεια» και τον Σόρος»…

Διπλό χτύπημα μέσα σε λίγα 24ωρα… Τα wikileaks και πρώην τραπεζίτης αποκαλύπτουν το παρασκήνιο πίσω από τη διαρροή των λεγόμενων Panama Papers.

Οι συνήγοροι της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca των Panama Papers, απειλούν με «επιθετική δίκη», μετά την διαρροή των ονομάτων των πελατών της. Στόχος της δικηγορικής αυτής εταιρίας είναι το διεθνές δημοσιογραφικό κονσόρτσιουμ International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) που διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες «κλεμμένα» ντοκουμέντα εξωχώριων εταιριών (offshore), επειδή με τον τρόπο αυτό «καταστράφηκε η εικόνα των πελατών της», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP. Η Mossack Fonseca δήλωσε πως θα καταφύγει στη δικαιοσύνη «επειδή η ICIJ δεν δέχθηκε οποιαδήποτε επικοινωνία για να ρυθμισθεί το ζήτημα».

​Οι συνήγοροι της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca των Panama Papers, απειλούν με «επιθετική δίκη», μετά την διαρροή των ονομάτων των πελατών της. Στόχος της δικηγορικής αυτής εταιρίαςΤην Δευτέρα, η ICIJ αποκάλυψε βάση δεδομένων που περιέχει περί τις 214.000 offshore εταιρίες, που έχουν δημιουργηθεί από 21 διαφορετικές δικαιοδοσίες στον κόσμο και τις οποίες χειρίζεται η Mossack Fonseca.

Οι συνήγοροι της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca των Panama Papers, απειλούν με «επιθετική δίκη», μετά την διαρροή των ονομάτων των πελατών της… Τα στοιχεία πηγαίνουν πίσω 40 χρόνια, από το 1977 ως το τέλος του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικάνικος δάκτυλος: Η CIA πίσω από τα Panama Papers λέει ο πιο γνωστός «σφυριχτράκιας» 

Αστυνομικός φρουρεί τα γραφεία της Mossack Fonseca στην πόλη του Παναμά

Σε αποκλειστική συνέντευξή του από το Μόναχο ο Bradley Birkenfeld, άλλοτε τραπεζίτης της UBS είπε στο CNBC την Τρίτη πως η διαρροή περισσότερων από 11 εκατομμυρίων εγγράφων και ντοκουμέντων από την Mossack Fonseca «δεν είναι αποτέλεσμα ενός “σφυριχτράκια” αλλά μάλλον συντονισμένη δουλειά μυστικών υπηρεσιών». Για να προσθέσει:

​«Η διαρροή δεν είναι αποτέλεσμα ενός “σφυριχτράκια” αλλά μάλλον συντονισμένη δουλειά μυστικών υπηρεσιών»«Είμαι σίγουρος πως η CIA βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, επειδή δεν βλέπω στοιχεία που να αφορούν ή να βλάπτουν αμερικανικά συμφέροντα. Αντίθετα, εκθέτουν εχθρικά διακείμενους προς τις ΗΠΑ, όπως η Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν, Αργεντινή… ούτε ένα αμερικάνικο όνομα. Πως γίνεται αυτό; Σίγουρα δαιμόνια δουλειά μυστικών υπηρεσιών» είπε ο Birkenfeld στο CNBC.

Ο πρώην τραπεζίτης, είπε πως πολλά χρόνια πριν, όταν εργαζόταν στην ελβετική τράπεζα, ήταν γνώστης πως η Mossack Fonseca βρισκόταν πίσω από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα χρηματοδότησης εξωχώριων εταιριών που βοηθούσαν επώνυμους να φοροδιαφεύγουν.

Ο Birkenfeld είπε ακόμη πως γνωρίζει καλά πως δεν είναι η μόνη εταιρία η Mossack Fonseca που χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους που πολύ καλά γνωρίζουν κι άλλες εταιρίες στον Παναμά που βοηθούν τους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν.

Bradley Birkenfeld
   
Ο Birkenfeld, είναι Αμερικάνος πολίτης, που έχει εργασθεί στην ελβετική τράπεζα UBS AG και είχε γίνει γνωστός επειδή βοήθησε να γίνουν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής της τράπεζας το 2009. Προηγουμένως το 2008 καταδικασθεί, επειδή είχε βοηθήσει πρώην πελάτη της τράπεζας να κρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία από την Υπηρεσία Περιουσιακών Υποθέσεων (Internal Revenue Service – IRS) και είχε μείνει πίσω από τα κάγκελα φυλακής.

Επιβεβαιώνοντας όμως το «ουδέν κακόν, αμιγές καλού» ο Birkenfeld δεν τα πήγε κι άσχημα, μια και για την ίδια υπόθεση η IRS χορήγησε αμοιβή στον πρώην τραπεζίτη $104 εκατομμύρια επειδή βοήθησε τους ανακριτές να διαλευκάνουν την υπόθεση και η UBS να πληρώσει πρόστιμο $780 εκατομμυρίων.
Η ελβετική τράπεζα είχε επίσης υποχρεωθεί να αποκαλύψει τα ονόματα 4.700 Αμερικάνων πελατών της που διέθεταν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Birkenfeld σήμερα δεν είναι πρόθυμος να συναντά δημοσιογράφους. Για την υπόθεση των Panama Papers, όμως, είπε πως έκανε εξαίρεση.

Όταν τον Αύγουστο του 2012 αποφυλακίσθηκε αφού έμεινε δυόμιση χρόνια στη φυλακή, ήταν πάμπτωχος δυσφημισμένος και άνεργος. Μόλις πέντε εβδομάδες αργότερα όμως, ο δικηγόρος του τον βρήκε και του παρέδωσε επιταγή $104 εκατομμυρίων (μείον οι φόροι) από το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών με την εικόνα του αγάλματος της Ελευθερίας.

Κι αυτό επειδή ως «σφυριστράκιας» είχε εκθέσει τους πρώην εργοδότες του της UBS που είχαν υποχρεωθεί να πληρώσουν αποζημίωση στην αμερικανική κυβέρνηση επειδή βοηθούσε Aμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν.

Οπισθογράφοντας την επιταγή, ο Birkenfeld από πρώην κατάδικος μετατράπηκε σε πολυεκατομμυριούχο με κυβερνητική χρηματοδότηση.

Σήμερα, ο Birkenfeld 50 χρόνων, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε μία κατοικία στη Βαυαρία και το New Hampshire, έχει δύο αυτοκίνητα Porsche και σχεδιάζει να ανοίξει Μουσείο για σπορ…

Aναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης