Ένας Ουζμπέκος αντιφρονών και ιερωμένος που έχει καταφύγει στη Σουηδία τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, όταν ένας άγνωστος τον πυροβόλησε την Πέμπτη και πλέον νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως αναφέρει μία σουηδική εφημερίδα.

Ο Ομπιντχόν Ναζάροφ, που αποκαλείται και Ομπιντχόν Σομπιτχόνι, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αφού δέχθηκε έναν πυροβολισμό στο κεφάλι στην πόλη Στρέμσουντ, στη Βόρεια Σουηδία, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Aftonbladet».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 2010, ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ουζμπεκιστάν κατηγόρησε τον Ναζάροφ ότι βρίσκεται πίσω από μία σειρά δολοφονιών το 2009, καθώς και κάποιες επιθέσεις αυτοκτονίας το 2004 εναντίον της αμερικανικής και της ισραηλινής πρεσβείας.

Το ντοκιμαντέρ ανέφερε επίσης ότι αυτός ο ιερωμένος, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ουζμπεκιστάν τη δεκαετία του 1990, από τη Σουηδία που βρίσκεται «εξακολουθεί να προσπαθεί να δημιουργήσει μία οργάνωση για να κηρύξει τζιχάντ (ιερό πόλεμο)» και να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν.

Στο Ναζάροφ αναγνωρίστηκε το 2006 από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες το καθεστώς του πρόσφυγα. Από τότε ζει στη Σουηδία και επικρίνει δημοσίως τις Αρχές του Ουζμπεκιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία της Σουηδίας διεξάγει προς το παρόν έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δεν έχει αναφερθεί στα πιθανά κίνητρα της επίθεσης, όμως επεσήμανε ότι έχει ενημερώσει τη μυστική υπηρεσία της χώρας (Sapo), σύμφωνα με την «Aftonbladet».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο TT, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση βρέθηκε σε μία τσάντα κοντά στον Ναζάροφ, ενώ μαζί με το όπλο βρισκόταν και ένας σιγαστήρας. «Μπορεί να είναι έργο της ουζμπεκικής μυστικής αστυνομίας» δήλωσε ένα πρόσωπο από τον κύκλο του Ναζάροφ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης