Οι διαπραγματεύσεις της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ολοκληρώνονται αύριο με «σοβαρό χάσμα» στις θέσεις των δύο πλευρών. Το Ιράν κάνει λόγο για παράταση του διαλόγου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αύριο (24.11) εκπνέει η προθεσμία που έχει θέση η Δύση στο Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί αξιόλογη πρόοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ και της Γερμανίας με το Ιράν συνεχίζονται και σήμερα στη Βιέννη, αλλά οι ελπίδες για επιτυχή κατάληξή τους είναι απειροελάχιστες, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος -που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του- στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Σοβαρό χάσμα»

Από κοινού δηλώσεις Κέρυ - ΣταινμάιερΗ πολιτική συμφωνία θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερής και συγκεκριμένη, υποστήριξε η ίδια πηγή, αλλά σε πολλά ουσιαστικά σημεία διαφωνιών δεν διαφαίνεται προσέγγιση, άρα το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση της προθεσμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε λόγο για «σοβαρό χάσμα» στις θέσεις των δύο πλευρών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες «όσο καιρό διαρκεί ο διάλογος», όπως διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι έχει έρθει η «ώρα της αλήθειας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι αύριο.

«Ουδέποτε προηγουμένως βρισκόμασταν τόσο κοντά οι δύο πλευρές όσο τώρα και η ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητική» είπε. «Αυτό δεν πρέπει να αποκρύπτει ότι σε πολλά σημεία δεν υπάρχει προσέγγιση, και γι’ αυτό το θέμα είναι να αναγνωρίσει το Ιράν την ευκαιρία και να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Εάν το κάνει, θα πρέπει να σημειωθεί κινητικότητα. Το Ιράν πρέπει να αντιληφθεί ότι θέλουμε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στον πυρηνικό εξοπλισμό της Τεχεράνης».

Επίτευξη συμφωνίας πλαισίου

Το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων υποστηρίζει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ΣαρίφΑπό την περασμένη Πέμπτη ο Τζον Κέρι συναντήθηκε τρεις φορές με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ. Τη σκυτάλη πήρε ο Σταϊνμάγερ, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί προσέγγιση.

Από την ιρανική αντιπροσωπεία έγινε γνωστό ότι έχουν πλέον σταματήσει οι προσπάθειες για οριστική συμφωνία. Στόχος είναι πλέον η επίτευξη πλαισίου συμφωνίας, ενώ οι λεπτομέρειες θα ξεκαθαριστούν αργότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει παράταση των διαπραγματεύσεων.

Κύκλοι της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ανέφεραν ότι για τεχνικούς λόγους είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική συμφωνία, τα «τεχνικά παραρτήματα» δεν θα μπορούσαν να είναι έτοιμα εγκαίρως.

Η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων των «5+1», όπως αποκαλούνται, ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο να ωθήσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τμήμα του πυρηνικού της προγράμματος για να διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Πηγή: DW / Reuters / DPA / AFP
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης