Ραγδαίες εξελίξεις στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή ανακοίνωση του υποψηφίου καγκελάριου από το στρατόπεδο του SPD. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Die Zeit ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος καγκελάριος, αλλά ότι βλέπει το μέλλον του στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εγκαταλείπει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προαλειφόμενος για τον αξίωμα του προέδρου της Γερμανίας.

Mέλη της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος επιβεβαίωσαν την πληροφορία, που έχει την επενέργεια «μικρομεσαίας βόμβας» για το πολιτικό σκηνικό του Βερολίνου, καθώς ουδείς μέχρι τώρα υπολόγιζε ότι ο Γκάμπριελ, γνωστός για τις φιλοδοξίες του, θα άφηνε το προβάδισμα σε άλλον υποψήφιο, ο οποίος θα είναι ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στελέχη του SPD ανέφεραν ότι το επιχείρημα που προέβαλε για την απόφαση ήταν ότι ο κόσμος τον ταυτίζει με τον μεγάλο συνασπισμό και ότι τα προγνωστικά δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν το θέλουν. Σε προδημοσίευση συνέντευξης στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ ανέφερε ότι εάν έβαζε υποψηφιότητα θα αποτύγχανε και μαζί του όλο το SPD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα θα είναι γνωστά μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος, που συνεδριάζει σε λίγη ώρα. Πάντως η επίσπευση των γεγονότων διευκολύνει τα επόμενα βήματα σε επίπεδο προγραμματισμού, διότι τώρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να παραιτηθεί νωρίτερα για να προετοιμαστεί καλύτερα για την εκλογή του στη γερμανική βουλή, ενώ ο διάδοχός του, που θα είναι ο Γκάμπριελ, μπορεί να ορκιστεί την τρέχουσα κοινοβουλευτική εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί να συγκληθεί η Oλομέλεια εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα.

Με τη θεαματική απόφαση του Γκάμπριελ κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας για την πορεία του κόμματος προς τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit, στο φύλλο της Πέμπτης παρουσιάζει μεγάλο πορτρέτο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακόμη περιγράφει τους ιδιωτικούς λόγους αλλά και τους προβληματισμούς, τις αμφιβολίες, τις αλλαγές πλεύσεις και τις κρίσεις με φίλους του κατά τους τελευταίους 6 μήνες μέχρις ότου δει τα πράγματα καθαρά και πάρει οριστικές αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται ο καθοριστικός παράγοντας για την απόφασή του ήταν μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε συμπαθούντες του κόμματος που δόθηκε κατ΄ έντολή του SPD και στην οποία φάνηκε καθαρά ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα είχε καλύτερες πιθανότητες στις εκλογές με αντίπαλό του την καγκελάριο Μέρκελ. Στο ερώτημα της εφημερίδας εάν γι’ αυτόν τον λόγο θα ζητήσει από τον Σουλτς να δεχθεί να γίνει υποψήφιος καγκελάριος, ο Γκάμπριελ, που τον Φεβρουάριο γίνεται πατέρας για δεύτερη φορά, απάντησε : «Ναι, αυτό είναι το καθήκον μου ως πρόεδρος του κόμματος».

Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης