H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Σεπτεμβρίου, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EU observer.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε τον Ιούλιο του 2013 συμφωνία συνεργασίας με τη Μόσχα για τη σύνδεση της χώρας στον συγκεκριμένο αγωγό, μέσω της κατασκευής διακλάδωσης στο έδαφός της. Τα Σκόπια έχουν επανειλημμένα αναφέρει πως η σύνδεση της χώρας στον South Stream αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας, καθώς η υλοποίηση αυτού του έργου θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα του κράτους για μακρό χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικτυακή πύλη σημειώνει ότι η ΠΓΔΜ είναι η τελευταία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που λαμβάνει αυστηρή προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ευρωπαϊκή της πορεία η κατασκευή του South Stream. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει παρόμοιες προειδοποιήσεις προς τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που έχουν με τη Ρωσία για την κατασκευή του South Stream είναι αντίθετες με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης