Μνήμες από μία τραγική εποχή για την Γερμανία ξύπνησε δήλωση του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάγερ, ο οποίος υποστήριξε πως «πολλά ερωτήματα παραμένουν χωρίς απάντηση», από την εθνική κρίση που πέρασε η χώρα πριν 40 χρόνια με την υπόθεση τρομοκρατίας της οργάνωσης των Μπάαντερ – Μάινχοφ «Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση Σταϊνμάγερ ότι «οι τρομοκράτες δεν είναι οι μόνοι που κρατάνε μυστικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη φράση αυτή ο Γερμανός πρόεδρος επέστρεψε στην εποχή του Φθινοπώρου του 1977, όταν μαινόταν ο αιματηρός «πόλεμος» του γερμανικού κράτους με τους τρομοκράτες της RAF με 11 δολοφονημένα θύματα.

 Μέλη της ακροαριστερής τρομοκρατικής RAF

Ώσπου οι τρομοκράτες να σκοτώσουν το τελευταίο θύμα τους το 1991, είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι. Όπως είπε ο Σταϊνμάγερ «δεν έφτασε η ώρα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο στη γερμανική ιστορία». Και κάλεσε τα μέλη της RAF «να σπάσουν τη σιωπή τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χανς Μάρτιν Σλέγερ

Οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού προέδρου έγιναν σε εκδήλωση στην προεδρική κατοικία, στην οποία ήταν παρών ο γιος του δολοφονημένου Χανς Μάρτιν Σλέγερ, προέδρου της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών.

Ο Σλέγερ είχε απαχθεί και οι τρομοκράτες ζητούσαν σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 11 στελεχών της οργάνωσης που κρατούνταν στις φυλακές της Στουτγκάρδης τον Οκτώβριο του 1977, σημαίνοντας την αρχή του αποκληθέντος «Γερμανικού Φθινοπώρου».

Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιντ

Ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Σμιντ είχε διακηρύξει: «Ουδεμία συμφωνία με τους τρομοκράτες». Στην άποψη «δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον η διαπραγμάτευση με τους τρομοκράτες», είχαν συμφωνήσει τόσο τα μέλη της δυτικογερμανικής τότε ακόμη κυβέρνησης όσο και η αντιπολίτευση.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης