Την πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση στο προσφυγικό υπερασπίστηκε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελεγχόμενες ποσοστώσεις​, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Μπορεί να υπάρξει μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Οι εικόνες από την Ειδομένη δείχνουν με δραματικό τρόπο πού οδηγούν οι μονομερείς ενέργειες» ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Passauer Neue Presse», προσθέτοντας ότι «η επερχόμενη σύνοδος θα πρέπει να σημάνει το τέλος των μονομερών ενεργειών». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η ευρωπαϊκή λύση προϋποθέτει «μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αφήνονται στα χέρια αδίστακτων διακινητών και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο -για τη ζωή τους- ταξίδι».

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει, όπως σημειώνει, να αντικατασταθεί από νόμιμες και ελεγχόμενες ποσοστώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να είναι και σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες.


Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την Τουρκία στο προσφυγικό

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών δεν φαίνεται να εμπιστεύεται την Τουρκία όσον αφορά στην πρόθεσή της να συνδράμει τις προσπάθειες για μείωση του αριθμού των προσφύγων.

Η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών δεν φαίνεται να εμπιστεύεται την Τουρκία όσον αφορά στην πρόθεσή της να συνδράμει τις προσπάθειες για μείωση του αριθμού των προσφύγων​Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας. Όπως προκύπτει, το 71% των πολιτών θεωρεί αυτήν την προσδοκία μη ρεαλιστική, ενώ μόλις το 21% πιστεύει ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας θα μπορέσει να μπει φρένο στον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί δικαιολογημένο το αντάλλαγμα ύψους 6 δις ευρώ που ζητεί η Τουρκία. Το 67%, όμως, έχει αντίθετη άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί και την τουρκική επιθυμία να επισπευστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες: μόλις το 4% εκτιμά ότι η Τουρκία θα πρέπει να γίνει άμεσα μέλος της Ε.Ε. Το 38% πιστεύει ότι προηγουμένως θα πρέπει να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις ενώ σχεδόν ένας στους δύο, και συγκεκριμένα το 49%, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ένωσης.

«Όχι» στην κατάργηση της βίζας

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειονότητα απορρίπτει το τουρκικό αίτημα περί απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων. Το 70% δηλώνει αντίθετο στο να εισέρχονται Τούρκοι πολίτες χωρίς βίζα στην ευρωπαϊκή επικράτεια και μόλις το 18% συμφωνεί με την πρόταση.

Πάντως, τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσον αφορά στην επιδιωκόμενη στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης. «Η Τουρκία πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση» υπογράμμισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων «δεν συνδέονται με ”ναι” στην ένταξή της στην Ε.Ε.». Το ίδιο ισχύει και για το τουρκικό αίτημα για διευκολύνσεις στις θεωρήσεις, όπου θα πρέπει να πληρούνται επίσης «όλες οι προϋποθέσεις», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Dpa| Deutsche Welle |
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης