Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαγδάτη, η οποία επικεντρώνεται σε συνομιλίες για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διευρύνουν την παρουσία τους στον πόλεμο κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ.

Ο κ. Χέιγκελ αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της αραβικής χώρας, Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την άφιξή του o υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μίλησε σε Αμερικανούς και Αυστραλούς στρατιώτες, και τους ευχαρίστησε για το έργο τους.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να βοηθήσουν τους Ιρακινούς κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά ότι, στο τέλος, η επιτυχία της εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Είναι η χώρα τους, αυτοί θα πρέπει να την κυβερνήσουν» ανέφερε.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ιρακινούς ηγέτες να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ενωτική, ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν όψει της επίσκεψης, ο κ. Χέιγκελ υπογράμμισε ότι ο ιρακινός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις αποκτούν δυναμική.

«Είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Είναι δύσκολη. Θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Θα υπάρξουν νίκες» δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους στο Κουβέιτ.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Χέιγκελ στο Ιράκ και πιθανόν η τελευταία, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα αντικατασταθεί σύντομα από τον Άστον Κάρτερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης