Τα τέσσερα παιδιά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα θα επισκεφθούν τον Οκτώβριο τη Βολιβία για την 50ή επέτειο του θανάτου του πατέρα τους, γνωστοποίησε χθες Κυριακή ο βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ABI.

Θα γίνει «μια μεγάλη συγκέντρωση των λαών εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος και θα είναι εκεί τα τέσσερα παιδιά του Τσε, στο Λα Ιγκέρα», το χωριό της νότιας Βολιβίας όπου ο αργεντίνος κομαντάντε της επανάστασης της Κούβας εκτελέστηκε το 1967, πρόσθεσε ο πρόεδρος Μοράλες, που ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι θαυμαστής του Γκεβάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά του Τσε Γκεβάρα—η Αλέιδα, ο Καμίλο, ο Ερνέστο και η Σέλια—έχουν γεννηθεί και ζουν στην Κούβα. Μια κόρη του από έναν πρώτο γάμο απεβίωσε το 1995.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα αιχμαλωτίστηκε την 8η Οκτωβρίου 1967 από τον βολιβιανό στρατό, έπειτα από τον τραυματισμό του στη μάχη, και εκτελέστηκε την επομένη, αλλά οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του γίνονται κατά παράδοση την 8η Οκτωβρίου, επέτειο της σύλληψής του.

Ο θάνατός του, στα 39 του χρόνια, είχε σηματοδοτήσει την αποτυχία του εγχειρήματός του να δημιουργήσει μια «εστία» ανταρτοπολέμου στη Βολιβία μαζί με άλλους γκεριγέρος—κυρίως Κουβανούς, Περουβιανούς και Βολιβιανούς—με την υποστήριξη της αγροτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης