Αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου βρίσκεται ως κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη της UNIDO.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα, που σχεδόν στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας, πρέπει τώρα να σηκώσει και το κόστος της προσφυγικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ο πάλαι πότε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα,  ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πρόσφυγες συνιστούν έναν κίνδυνο για τους φτωχούς, καθώς στο μέλλον θα είναι ανταγωνιστές τους για τις φθηνές εργασίες.

Προειδοποίησε ότι μια αποδοχή προσφύγων σε χώρες με μεγάλη ανεργία, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, θα αύξανε ακόμη περισσότερο την ανεργία και τόνισε πως η πολιτική της Αμερικάνικης Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) όπως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται σε λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς αποδείχθηκαν ως μη βιώσιμες και διότι έχουν δημιουργήσει ανισότητα και προβλήματα σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στίγκλιτς είχε δηλώσει μετά την καθοριστική ευρωπαϊκή σύνοδο του καλοκαιριού, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, αλλά απλώς μετατοπίστηκε για το μέλλον. Ταυτόχρονα, είχε αποδώσει μεγάλες ευθύνες στη Γερμανία και στη στάση της στο ελληνικό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος. Ξέρω αρκετά από τα ενδότερα της τρόικας για να είμαι σε θέση να πω ότι η Γερμανία ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας», είχε υπογραμμίσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης