Στο Σίδνεϊ έφθασαν σήμερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και ο – μόλις 8 μηνών – πρίγκιπας Γεώργιος μετά από τη δεκαήμερη επίσκεψή τους στη Νέα Ζηλανδία.

Το ζευγάρι έφθασε στην αυστραλιανή πρωτεύουσα με αεροσκάφος της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας. Η δούκισσα του Κέμπριτζ φορούσε φόρεμα σε έντονο κίτρινο χρώμα και κρατούσε στην αγκαλιά της τον μικρό Τζορτζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πριγκιπική οικογένεια υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ και ο γενικός κυβερνήτης Σερ Πίτερ Κόσγκροβ, εκπρόσωπος της βασίλισσας της Αγγλίας στην Αυστραλία.

Η επίσκεψη του Δούκα και της Δούκισσας στην Αυστραλία θα αρχίσει με μεγάλο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει απόψε η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Όπερα του Σίδνεϊ, μνημείο σύμβολο της πόλης.

Αύριο ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα μεταβούν στα Γαλάζια Όρη, μια οροσειρά κοντά στο Σίδνεϊ, στις 19 Απριλίου θα επισκεφθούν το Μπρισμπέιν στην ανατολική ακτή και στις 22 του μηνός το Ουλούρου, στα κεντρικά της χώρας. Στις 23 Απριλίου θα ακολουθήσει η επίσκεψή τους στην Αδελαΐδα στο νότο και στις 24 και 25 στην πρωτεύουσα Καμπέρα, στα νοτιοανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, πρώην βρετανικές αποικίες, έχουν ως πολίτευμα τη συνταγματική μοναρχία με αρχηγό κράτους το μονάρχη της Βρετανίας.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Nielsen για λογαριασμό του ομίλου Fairfax, σε δείγμα 1.400 ερωτηθέντων, δείχνει ότι η υποστήριξη στην εγκαθίδρυση προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Αυστραλία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 20 χρόνια και πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στη δημοτικότητα του Ουίλιαμ, της Κέιτ και του μικρού Τζορτζ.

Περί το 42% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας δημοκρατίας, αλλά το 51% θέλει να διατηρηθεί το καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας. Ωστόσο το θέμα αφήνει γενικά τους Αυστραλούς μάλλον αδιάφορους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη στη βρετανική βασιλική οικογένεια είναι στο υψηλότερο επίπεδό της στους Αυστραλούς ηλικίας 18-24 ετών, με το 60% να πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την συνταγματική μοναρχία και μόλις το 28% να στηρίζει μια μετάβαση σε ένα σύστημα διακυβέρνησης προεδρευομένης δημοκρατίας.

Πηγές: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης