Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Μ. Σάββατο ότι η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον στα τέλη Ιουνίου. Ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε την ανακοίνωση αυτή λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη Ρουσέφ, στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, στον Παναμά.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος της Βραζιλίας είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2013, εξοργισμένη μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου περί παρακολούθησης των επικοινωνιών της από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από προσπάθειες που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο για να επουλωθεί η διμερής σχέση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στη Ρουσέφ να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την 13η Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Ρουσέφ στη Βραζιλία έχει υποστεί μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, αλλά πιθανόν περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της βραζιλιάνικης οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε τέλμα μετά τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραφε την περασμένη δεκαετία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η βελτίωση των σχέσεων θα προσέφερε δυνητικά μεγαλύτερη πρόσβαση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη βραζιλιάνικη οικονομία. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας ανέρχεται σε 2,2 τρισ. δολάρια· η οικονομία της είναι μακράν της δεύτερης η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης