Στην τελική ευθεία εισέρχονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με τις δύο πλευρές να πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες υποχωρήσεις για να μη χαθεί μία ευκαιρία που χαρακτηρίζεται ιστορική.

Ο τελευταίος και κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων άρχισε με μια μακρά συνομιλία χθες το βράδυ ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν και πάλι σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Έπειτα από πολύμηνες εντατικές διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται ότι έχουν προσεγγίσει σε αρκετά σημεία, ωστόσο παραμένουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις του σχήματος «5+1» (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία), τη στιγμή που η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.

Οι «5+1» επιθυμούν τον περιορισμό της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου. Από την πλευρά του, το Ιράν απαιτεί να μπορεί να διατηρήσει, έως και να ενισχύσει, την ικανότητά του στον εμπλουτισμό ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας των μελλοντικών πυρηνικών του σταθμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δυτικές πηγές, το Ιράν ζητεί επίσης την άμεση άρση των κυρώσεων που τού έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς και καταγγέλλει ως αδικία τις κυρώσεις που πλήττουν την ιρανική οικονομία. Από την πλευρά τους οι χώρες «5+1» θεωρούν μη ρεαλιστική την άμεση άρση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Έπειτα από τριήμερες συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα, μόνο μία πολιτική ώθηση μοιάζει σήμερα ικανή να αποτρέψει το αδιέξοδο ων διαπραγματεύσεων.

«Στη σημερινή κατάσταση, εάν δεν υπάρξει μια νέα ώθηση, η επίτευξη συμφωνίας θα είναι πολύ δύσκολη» δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Οι συνομιλίες διεξάγονται σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ο χρόνος περνά και οι συναντήσεις υπό διάφορα σχήματα διαδέχονται αδιάκοπα η μία την άλλη» δήλωσε διπλωματική πηγή στη Βιέννη. «Υπάρχει ανάγκη οι διαπραγματευτικές ομάδες να λάβουν επιπλέον οδηγίες και να συνυπολογίσουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης