Παράξενες συμφωνίες «αναδύονται» με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς η Άγκυρα δείχνει να βρίσκει κοινό έδαφος με τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, με αφορμή την αμερικάνικη υποστήριξη στους Σύρους Κούρδους.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στις 7 Ιουλίου οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε πως «η Ρωσία έχει στο πίσω μέρος του νου της τα ίδια ενδιαφέροντα που έχουμε κι εμείς στη Συρία. Να υπάρξει σταθερό και ενιαίο κράτος αλλά προπάντων μέρος όπου θα μπορούμε να κάνουμε πολιτική συζήτηση για το μέλλον της ηγεσίας της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία Πούτιν-Τραμπ, προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά παρά δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες της Δαμασκού. Και αυτό ίσως αποτελεί τον καταλύτη για νέας μορφής συμφωνίες φέρνοντας πιο κοντά την Τουρκία με τη Συρία και το Ιράν, δοκιμάζοντας την ρωσική επιρροή ανάμεσα στους περιφερειακούς «παίκτες» στην περιοχή.

Ενώ η Τεχεράνη και η Δαμασκός, φαίνεται να είναι παρασκηνιακοί παράγοντες, η Άγκυρα έχει αρχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ιδιαίτερα καθώς οι Τούρκοι βλέπουν πως δεν κατορθώνουν να πείσουν τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη στήριξη στις Λαϊκές Ομάδες Κουρδικής Προστασίας (YPG), ούτε και ανατολικά του Ευφράτη με «κόκκινη γραμμή» για τους Τούρκους δυτικά του ποταμού. Ιδιαίτερα στην περιοχή του συριακού καντονιού Afrin που ελέγχεται όπως και το Idlib, από ανταρτικές ομάδες που ενισχύονται από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, δεν έχει κρύψει την δυσφορία του για την συνεχιζόμενη πολιτική στήριξης των Κούρδων στη Συρία, και από την διακυβέρνηση Τραμπ. Και ενοχλείται επειδή και η Μόσχα δεν επιδεικνύει θέληση να κανονίσει τις σχέσεις της με τους YPG με τους όρους της Άγκυρας ενόψει μάλιστα των αναθερμαινόμενων αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία, συμμετέχει ως πλήρες μέλος με τη Ρωσία και το Ιράν στην διαδικασία της Αστάνα, για το συριακό. Με πρωταρχική προϋπόθεση- αποδεκτή τόσο από το Ιράν όσο και την συριακή κυβέρνηση- τη ΜΗ αυτονομία των κούρδων της Συρίας.

Χώρια που έχει συμπράξει στη διαδικασία αυτή και το Ιράκ-που ήδη γνωρίζει τη σχεδιαζόμενη πλήρη απόσχιση του ιρακινού (ημιαυτόνομου σήμερα) Κουρδιστάν με το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα το Φθινόπωρο.

Εδώ θα πρέπει να ενταχθεί και η στάση έμμεσης υποστήριξης του Ερντογάν απέναντι στο Κατάρ που φέρνει πιο κοντά Άγκυρα και Τεχεράνη.

Η αποχώρηση των Γερμανών από το Ιντσιρλίκ πλήγμα στις διμερείς σχέσεις

Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να αναθεωρεί όχι μόνο την πολιτική της απέναντι στη Συρία, αλλά και απέναντι σε παραδοσιακούς της συμμάχους (όχι μόνον λόγω ΝΑΤΟ), όπως με την Γερμανία.
Ήδη έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των γερμανικών αεροσκαφών και στρατευμάτων που στάθμευαν στην αεροπορική βάση, αυξάνοντας την ένταση Βερολίνου-Άγκυρας.

Η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την τουρκική αεροπορική βάση στην ιορδανική αεροπορική βάση Al-Asrak από χτες Κυριακή, έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή των γερμανικών αναγνωριστικών πτήσεων –υπό την αμερικανική ηγεσία και τη συμμετοχή «της συμμαχίας των προθύμων»- εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία.

Τα γερμανικά αναγνωριστικά Tornado που στάθμευαν στο Ιντσιρλίκ θα επιστρέψουν στην Γερμανία, επειδή η αεροπορική βάση στην Ιορδανίας δεν είναι έτοιμη να τα υποδεχθεί πριν τον Οκτώβριο.
Το Βερολίνο επίσης θα χρειαστεί να υπογράψει σειρά συμφωνιών με το Αμμάν, για την διαδικασία υποδοχής των γερμανικών στρατιωτικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.

Η αμερικανική αεροπορία θα διευκολύνει την διαδικασία μεταφοράς και μετεγκατάστασης των γερμανικών στρατευμάτων με την διάθεση μεταγωγικών Boeing C17.

Η απόφαση για την μετεγκατάσταση των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία στην Ιορδανία, έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται με ιδιαίτερη ένταση από το Μάιο –όταν για δεύτερη φορά η Άγκυρα εμπόδισε την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ. Την ίδια ώρα το Βερολίνο απαγόρευσε ομιλίες Τούρκων αξιωματούχων σε συγκεντρώσεις ομοεθνών συμπολιτών τους που διαβιούν σε γερμανικές πόλεις.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες RT.com | Der Spiegel | al-Monitor.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης