Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Ρωσία ανήλθε σε ποσοστό 67,4%, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Το ποσοστό αυτό ήταν λίγο υψηλότερο από το 65% στο οποίο είχε φτάσει η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2012, την ώρα που το Κρεμλίνο είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τις προηγούμενες ημέρες να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το εκλογικό σώμα, ώστε οι εκλογές αυτές να έχουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παραβιάσεις στις εκλογές αυτές ήταν εξάλλου σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή δύο φορές λιγότερες από αυτές που είχαν διαπιστωθεί στις εκλογές του 2012.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξελέγη φέτος για μια τέταρτη θητεία με ποσοστό 76,67% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στα ηνία της χώρας εδώ και περισσότερα από 18 χρόνια ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, κατάφερε στις εκλογές αυτές να πάρει τα υψηλότερα ποσοστά που έχει συγκεντρώσει ποτέ σε προεδρικές εκλογές και επίσης να εκλεγεί με υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά στους εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κρεμλίνο χθες, ο Πούτιν, ο οποίος θα παραμείνει στην εξουσία ως το 2024, τη χρονιά που θα γιορτάσει τα 72 του χρόνια, ευχαρίστησε τους Ρώσους, λέγοντας ότι βλέπει στην ευρεία αυτή νίκη του «την εμπιστοσύνη και την ελπίδα του λαού μας».

Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, ο Πούτιν επανεξελέγη με τεράστια διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του, τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν, ο οποίος συγκέντρωσε μόνον 11,79% των ψήφων, ενώ ο έτερος υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, συγκέντρωσε ένα 5,66% και η δημοσιογράφος που πρόσκειται στην φιλελεύθερη αντιπολίτευση, η Ξένια Σόμπτσακ, ποσοστό 1,67%.

Με την εκλογή του με τεράστια διαφορά από τους αντιπάλους του στην προεδρία και με διαφορά επίσης από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, όπως και με μεγαλύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος από τις προηγούμενες εκλογές, ο Πούτιν καθιερώθηκε πλέον περισσότερο από ποτέ ως ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Η τέταρτη αυτή θητεία του αναμένεται να είναι και η τελευταία του, καθώς ο ίδιος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος και μετά το 2024. Ειδικοί εκτιμούν ως εκ τούτου ότι τα έξι προσεχή χρόνια θα αφιερωθούν στην προετοιμασία ενός διαδόχου του.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητά του μετά το 2024, ο Πούτιν απάντησε: «Αστειεύεστε. Τί θα κάνω; Θα μείνω εδώ έως ότου φτάσω τα εκατό; Όχι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης