Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε το Σάββατο στο Κάιρο για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι. Το βασικό μέρος των επαφών θα αφορά στον διεθνή συνασπισμό που οι ΗΠΑ προσπαθούν να οικοδομήσουν με στόχο την «καταστροφή» του Ισλαμικού Χαλιφάτου, οι τζιχαντιστές του οποίου ελέγχουν πλέον σημαντικά εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός θα επιδιώξει να πετύχει «τα θρησκευτικά ιδρύματα να ταχθούν κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με τους μουσουλμάνους ιερωμένους να μιλήσουν για το θέμα αυτό στην προσευχή της Παρασκευής», δήλωσε αξιωματούχος σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι στο ταξίδι αυτό. Το Κάιρο είναι η έδρα του Αλ Αζχάρ, ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα του σουνιτικού Ισλάμ.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε την Κυριακή τις αραβικές χώρες να αντιμετωπίσουν «στρατιωτικά και πολιτικά» το Iσλαμικό Χαλιφάτο, καλώντας αυτές να υιοθετήσουν «γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων τρομοκρατίας (…) που απειλούν την ύπαρξη ορισμένων αραβικών χωρών».

Ο Κέρι θα συζητήσει επίσης στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας, τη Λιβύη και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης