Με τα τρακτέρ τους Γάλλοι αγρότες έφθασαν το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται εδώ και μήνες, με τη συμμετοχή και πολλών μικρομεσαίων αγροτών.

Βασικοί διοργανωτές της σημερινής συγκέντρωσης ήταν η οργάνωση «Federation National des Syndicats d’ exploitations agricoles» (FNSEA) και η «Jeunes Agriculteurs» (JA – «Νέοι Αγρότες»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη θεωρείται η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση αγροτικών και κτηνοτροφικών εταιρειών, στην οποία ανήκουν κολοσσοί που ελέγχουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Γαλλίας και κονταροχτυπιούνται με αντίπαλα μονοπώλια για τη μοιρασιά της ευρωπαϊκής -και όχι μόνο- αγοράς.

Αντίστοιχης σύνθεσης είναι και η JA, που εκπροσωπεί παραγωγούς …κάτω των 35 ετών, εμποδίζοντας και με ηλικιακούς διαχωρισμούς τους μικρομεσαίους παραγωγούς να δουν ότι πρέπει να διαχωριστούν και όχι να στηρίξουν τους αγροτοκαπιταλιστές που θέλουν να τους πετάξουν από τη γη τους εντελώς.

Πρωταγωνιστώντας στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την άνοιξη, FNSEA και JA ζητούν από την κυβέρνηση να προστατέψει τα συμφέροντα και τη θέση των μερίδων του γαλλικού κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους, αξιώνοντας πιο «χαλαρή» εφαρμογή ευρωπαϊκών συμφωνιών, αφού διαπιστώνουν ότι έχουν ζημιωθεί στον ανταγωνισμό τους με αντίπαλες εταιρείες, πχ γερμανικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις κινητοποιήσεις ακολουθούν και μικροπαραγωγοί που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης