Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών βρέθηκε, χθες, στο Βερολίνο με αποστολή να αποσπάσει τη στήριξη της Γερμανίας στα οικονομικά προβλήματα της χώρας του. Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και στην Ε.Ε.

Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να επισκέπτεται το Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Ολαφ Σολτς, και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ. Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ερντάλ Γιαλσίν της Οικονομικής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Κωνσταντία υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση παραμείνει ασταθής, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη. Γι’ αυτό την ευθύνη σταθεροποίησης της οικονομίας της έχει η ίδια η Τουρκία. Θα πρέπει για παράδειγμα να ενισχύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας. «Όπως τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, η Γερμανία μόνο τότε μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, εάν πάρει τις σωστές οικονομικοπολιτικές αποφάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία στράφηκε στην Ευρώπη είναι η κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ λόγω της κατ’ οίκον κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Σε περίπτωση που τελικά η Τουρκία χρειαστεί το ΔΝΤ, η χορήγηση δανείων θα μπορούσε να αποτύχει λόγω αμερικανικής άρνησης, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τις περισσότερες ψήφους λόγω του οικονομικού τους μεγέθους. Ο Κρίστιαν Μπράκελ, εκπρόσωπος του –προσκείμενου στους Πράσινους– Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει ότι για την αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας χρειάζεται ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 85 στρατιωτικούς τους οποίους υποψιάζεται ότι είχαν σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 110 εν ενεργεία στρατιωτικούς της πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων 3 σμηνάρχων και 5 πιλότων, στο πλαίσιο έρευνάς της που έχει στόχο γκιουλενικές δομές στον στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης