Του Κώστα Μπετινάκη

Κορυφαίος διπλωμάτης του ΟΗΕ προσπαθεί να προωθήσει ειρηνική επίλυση στις εχθροπραξίες στην Υεμένη, καθώς οι ομάδες που προσπαθούν να προωθήσουν εκεί παντός είδους βοήθεια προειδοποιούν για αναπότρεπτη ανθρωπιστική καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Martin Griffiths βρίσκεται στην πρωτεύουσα Σαναά για να μεσολαβήσει ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι και τις κυβερνητικές δυνάμεις του ανατραπέντος καθεστώτος, προκειμένου να τερματισθεί ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος που έχει γίει αιματηρότερος με την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μαζί με την Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν το ανατραπέν καθεστώς, έχουν στείλει στρατεύματα για να ανακαταλάβουν από τους αντάρτες Χούθι το λιμάνι Χοντέιντα, απ΄όπου κατεύθανε στην χώρα το 70% της ανθρωπιστικής βοήθειας σε απαιτούμενα τρόφιμα, φάρμακα και άλλα απαιτούμενα αγαθά.

Οι ομάδες που συνδράμουν την ανθρωπιστική βοήθεια, εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες για το λιμάνι Χοντέιντα θα το αχρηστεύσουν με καταστροφικά αποτελέσματα για περίπου οκτώμισι εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν και άλλα εκατομμύρια που βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις προκαλεί άμεση απειλή για ανθρωπιστική καταστροφή», επισημαίνει και ο Stephen Rapp,πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ, αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Foreign Policy».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και στη διάρκεια εκδήλωσης για την κατάσταση στην Υεμένη, που είχε οργανώσει το «Stimson Center», ομάδα δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Φτάσαμε σε σημείο μη επιστροφής, στην περίπτωση που η επίθεση συνεχισθεί, οπότε τα πράγματα θα χειροτερεύσουν», υποστήριξε ο Rapp.

Ο Griffiths, ο οποίος έχει μεσολαβήσει σε πολλές συγκρούσεις στον κόσμο, έχει συναντηθεί τις τελευταίες ημέρες με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Υεμένης Abed Rabbo Mansour Hadi, όσο και με τον κύριο διαπραγματευτή των Χούθι, Mohammed Abdul-Salam, δήλωσε: «Ελπίζω να μπορέσω να φέρω τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη ευκαιρία από όσες είχαν οι προηγούμενοι απεσταλμένοι ως τώρα, επειδή έχει την εμπιστοσύνη όλων», δήλωσε η Elizabeth Dickinson ειδική αναλύτρια όσων συμβαίνουν στην Αραβική Χερσόνησο στην διεθνή ομάδα «Ιnternational Crisis Group».

Πάντως, υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι, που υποστηρίζουν πως είναι αναπότρεπτη η επίθεση «επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ολοκλήρωση του χειρότερου σεναρίου και είναι δύσκολο να αποτραπούν». Έτσι λέει ο Scott Paul, ειδικός σε θέματα γύρω από την Υεμένη, στην διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam.

Ο αμερικανικός δάκτυλος

Διαμαρτυρία παιδιών της Υεμένης, για την επίθεση εναντίον σχολικού λεωφορείου από την σαουδαραβική αεροπορία

Η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις να σταματήσει την στρατιωτική της υποστήριξη στον σαουδαραβικό συνασπισμό εναντίον της Υεμένης, λόγω των μεγάλων απωλειών αμάχων από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Τώρα οι πιέσεις εντείνονται μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη μυστικής φυλακής στα Εμιράτα όπου οι κρατούμενοι που έχουν σταλεί από την Υεμένη υφίστανται παντός είδους βασανιστήρια.

Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες για τα βασανιστήρια «είναι πολύε νοχλητικές», παρ΄όλο που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται την ύπαρξη της φυλακής.
Για την διακυβέρνηση Τραμπ, ο πόλεμος στην Υεμένη αποτελεί διέξοδο για την αποτροπή της επιρροής του Ιράν στην περιοχή με την ενίσχυση των Χούθι με όπλα και πυρομαχικά.

Έτσι οι ΗΠΑ παρέχουν στον σαουδαραβικό συνασπισμό, με όπλα, ακόμη και ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών εν πτήσει καθώς και παντός είδους πληροφορίες αντικατασκοπίας από δορυφόρους.

Από τότε που ξεκίνησε η σαουδαραβική επιχείρηση εναντίον της Υεμένης στις αρχές του 2015 (επί προεδρίας Ομπάμα), τα αμερικανικά τάνκερς έχουν πραγματοποιήσει 2.868 ανεφοδιασμούς στην περιοχή που βρίσκεται το Κέρας της Αφρικής όπου και μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής διοίκησης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις σε πρόσφατη δήλωσή του υποστήριξε πως «διατίθενται πληροφορίες αντικατασκοπίας στους Σαουδάραβες με σκοπό να περιορισθούν οι απώλειες αμάχων».

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και πολλών αμερικανών βουλευτών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενισχύουν τους Σαουδάραβες με MK-82 500-λιβρών βόμβες κατασκευής Lockheed Martin/General Dynamics,  ενώ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

Θραύσματα από βόμβες «γενικού σκοπού» τύπου Raytheon Mark 82 βρέθηκαν μετά τον βομβαρδισμό στις 9 Αυγούστου, λεωφορείου που μετέφερε μαθητές σε εκδρομή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πλέον των 50 ατόμων, τα 29 παιδιά και να τραυματισθούν άλλοι 79 άμαχοι.

Όπως επισημαίνει άρθρο το περιοδικό foreignpolicy.com, 44 Αμερικανοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα «έχουν χάσει την υπομονή τους από τους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη και τον πόλεμο που έχει προκαλέσει από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις». Για τον λόγο αυτό προωθείται στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης στην Σαουδική Αραβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης