Στο νότιο μέτωπο της μάχης της Μοσούλης, σε περιοχές που ελέγχονταν από την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, από τον Ιούνιο του 2014 κι έπειτα, οι ιρακινές δυνάμεις προχωρούν χωριό με χωριό.

Στόχος είναι η ανάκτηση των δεκάδων μεγάλων μητροπόλεων που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ιρακινοί στρατιώτες, πάντως, κατέλαβαν πολλά χωριά κοντά στη χριστιανική πόλη της Qaramles χωρίς αντίσταση και σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν, από τη στιγμή που είχαν εγκαταλειφθεί ήδη από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του France 24.

Από την έναρξη της επίθεσης (17 Οκτωβρίου 2016) για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τον ζυγό της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν πολλά χωριά, χωρίς να έχουν επιδοθεί σε σκληρές μάχες. Κι αυτό διότι τις περισσότερες φορές οι τζιχαντιστές είχαν τον χρόνο να ξεφύγουν πριν από την εισβολή των ιρακινών στρατευμάτων στα χωριά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το πεδίο της μάχης, αν και η ηρεμία φαίνεται ότι έχει επιστρέψει πλέον στις περιοχές αυτές, η κατάσταση μπορεί γρήγορα να βγει και πάλι εκτός ελέγχου. Το οδοιπορικό του France 24 αποκαλύπτει πως οι περισσότεροι τζιχαντιστές φαίνεται ότι υποχώρησαν στο νότιο τμήμα της Μοσούλης, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μια στρατηγική που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους για την τελική φάση της μάχης, στο προπύργιό τους στο βόρειο τμήμα της Μοσούλης.

Στο βίντεο ο ειδικός ανταποκριτής του France 24 (μετακινείται παράλληλα με το 9ο θωρακισμένο πεζικό τμήμα δυνάμεων) αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει μία εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας σε καταφύγιο, λίγο πριν από τη μεγάλη τους «απόδραση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης