O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στoν Λευκό Οίκο για να ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη στην αντιμετώπιση του Ιράν, με την αμερικανική κυβέρνηση να θέλει να επωφεληθεί από την επίσκεψη αυτή για να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ριάντ έπειτα από μια περίοδο εντάσεων.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη του βασιλιά στις ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στον θρόνο τον Ιανουάριο -μετά τον θάνατο του αδελφού του βασιλιά Αμπντάλα- και πραγματοποιείται μετά την ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή εγείρει ανησυχίες στα αραβικά κράτη μήπως η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα του επιτρέψει να συνεχίσει την αποσταθεροποιητική του πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας υπήρξε ένταση, διότι το Ριάντ εκλαμβάνει ως αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την περιοχή την απουσία ανάληψης άμεσης δράσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και μια προσέγγιση προς το Ιράν μετά τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» του 2011 σε αρκετές χώρες.

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ιρανικές ασύμμετρες απειλές με τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η κυβερνοασφάλεια, οι ικανότητες των Ειδικών Δυνάμεων και οι υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες διαφωνούν σε σειρά περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται επί τεσσεράμισι χρόνια και την αναταραχή στην Υεμένη, όπου ένας συνασπισμός αραβικών χωρών υπό το Ριάντ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον δυνάμεων των ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν.

Ομπάμα και Σαλμάν θα συζητήσουν επίσης για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, της εκπαίδευσης, του εμπορίου και της υγείας, στη διάρκεια της συνάντησής τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Ριάντ διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά δύο φρεγατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης