Στρατηγική επιλογή της ΠΓΔΜ αποτελεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα των Σκοπίων.

Σχετικά με «θεωρίες συνωμοσίας», ότι πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια στο Κουμάνοβο βρίσκονται ισχυρές χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει καμία ένδειξη για ανάμειξη των χωρών αυτών στα συγκεκριμένα επεισόδια και συμπλήρωσε ότι είναι σχεδόν αδιανόητο να πιστεύει κάποιος ότι οι αναφερόμενες χώρες, οι οποίες, όπως είπε, συνέβαλαν αποφασιστικά στη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ΠΓΔΜ, επιδιώκουν τώρα την αποσταθεροποίηση της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πιστεύει και δεν συμφωνεί με άλλες θεωρίες συνωμοσίας πως οι παραπάνω δυτικές χώρες βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο εφόσον πρώτα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας για το σχέδιο αυτό.

Αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα ενεργειακά σχέδια της χώρας του σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, από την πλευρά των Σκοπίων, για σύνδεση, μέσω Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και με τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Τουρκίας. Όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι «δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στα οικονομικά της προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω πως η Ελλάδα, μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτών και το ξεπέρασμα της κρίσιμης φάσης τους, θα εστιάσει σε αυτό το πρόβλημα (σ.σ.: της ονομασίας), η λύση του οποίου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα εργάζονται στην παρούσα φάση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση κάποιων άλλων ζητημάτων από διάφορους τομείς.

Τέλος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επεσήμανε ότι η χώρα του παραμένει άδικα για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του ΝΑΤΟ και συμπλήρωσε πως, εάν δεν υπήρχε η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ θα είχε ενταχθεί προ πολλού στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και όχι μόνο θα είχε αρχίσει, αλλά θα είχε ολοκληρώσει μέχρι τώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης