Η ανακατάληψη της Μοσούλης, τελευταίου μεγάλου προπύργιου του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο βόρειο Ιράκ, προχωράει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Κυριακή οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έφτασαν στην πόλη Qaraqosh και προσεγγίζουν πλέον τα περίχωρα της Μοσούλης.

Η στρατιωτική ηγεσία του ISIS, όμως, φαίνεται ότι αποχωρεί από την περιοχή και χτίζει το νέο κάστρο της στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον υπ’ αριθμόν 1 διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο NBC News δηλώνει ότι το ISIS «μεταφέρει το Χαλιφάτο από τη Μοσούλη» που αναμένεται πολύ σύντομα ότι θα πέσει…

«Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε μια πολύ προσεκτική κίνηση έπειτα από εστιασμένη προσπάθεια από τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, στο στήσιμο λίαν συντόμως της νέας έδρας του Χαλιφάτου στο Χορασάν, του Αφγανιστάν, με τη σημαία κινημάτων μη Αφγανών» αναφέρει ο Νίκολσον στο NBC News.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μαχητές από το ισλαμικό κίνημα του Ουζμπεκιστάν καθώς και Πακιστανοί Ταλιμπάν προσχώρησαν στο πλευρό των τρομοκρατών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Χορασάν (το ονομάζει IS-K), αν και η ευρύτερη φιλοσοφία της ISIL έρχεται σε «αντίθεση με τον αφγανικό πολιτισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Νίκολσον, στο Αφγανιστάν βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 νέοι μαχητές του IS-K, που κινούνται κατά κύριο λόγο στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Ο στρατηγός Νίκολσον που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή στα σύνορα με το Πακιστάν επισημαίνει ότι οι μαχητές του δικτύου Χαγκανί μετακινούνται σε περιοχές ανάμεσα στις δύο κατευθύνσεις.

«Χρειάζεται επιτέλους περισσότερο προσωπικό για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων του Πακιστάν και μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις αφγανικές και τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας» ανέφερε ο Αμερικανός στρατηγός.

Επιπλέον, ο κ. Νίκολσον τόνισε ότι «οι περισσότερες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ στην Καμπούλ διαπράττονται από το δίκτυο Χακάνι, που, όπως φαίνεται, αναπτύσσεται κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν».

Οι Ταλιμπάν και οι Χακάνι «είναι πασιφανές ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν καταφύγιο στο Πακιστάν», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης