Διατεθειμένη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει ο κυβερνητικός στρατός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, εμφανίζεται η Λιθουανία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Συμφωνήσαμε να γίνουν προμήθειες συγκεκριμένων στοιχείων και εξοπλισμού στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή είναι αληθινή βοήθεια» εξήγησε ο ισχυρός άνδρας της Ουκρανίας μετά τις συνομιλίες τις οποίες είχε με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιεζόμενη να δώσει λεπτομέρειες, η Γκριμπαουσκάιτε περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου να δηλώσει: «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη διαθέσιμη υποστήριξη από τη Λιθουανία και ό, τι έχει η Λιθουανία».

Ωστόσο, η Γκριμπαουσκάιτε συνέδεσε τη χορήγηση της βοήθειας αυτής με την προώθηση βαθιών «μεταρρυθμίσεων» με στόχο την καταπολέμηση της «ενδημικής διαφθοράς».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας υποσχέθηκε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της θα εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που τραυματίζονται θα νοσηλεύονται σε λιθουανικά νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ούτε σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, εάν δεν πιστεύει ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί σωστά από την κυβέρνησή σας. Η πιο σημαντική μάχη που πρέπει να δοθεί δεν είναι μόνο αυτή στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά αυτή εναντίον της διαφθοράς» εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης