Του Χρήστου Μαζάνη 

«Eίναι κοντά η ημέρα που θα τον πιάσουμε. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Ξηλώνουμε το δίκτυο που τον προστατεύει. Και χωρίς προστασία δεν υπάρχει κάλυψη. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η σύλληψη θα γίνει σήμερα ή αύριο, αλλά θα γίνει». Με αυτά τα λόγια απαντά ο γενικός εισαγγελέας κατά της μαφίας στην Ιταλία, Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράχο, ερωτηθείς σχετικά για μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τελευταίου θρυλικού αρχηγού της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανή εμφάνιση του Μεσίνα Ντενάρο σήμερα σε σκίτσοΜετά τον θάνατο στη φυλακή του Μπερνάρντο Προβεντσάνο και πρόσφατα του Τότο Ριίνα, ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο με το παρατσούκλι «αόρατος» θεωρείται από τις ιταλικές Αρχές ο πιο ισχυρός αρχηγός της Σιτσιλιάνικης Μαφίας. Η ζωή του αλλά και η προσπάθεια σύλληψής του από το 1993, οπότε και καταζητείται, αποτελούν έναν άλυτο γρίφο ακόμα και για τους πιο αδιάφθορους αξιωματικούς της ιταλικής υπηρεσίας καταπολέμησης της μαφίας (DIA). Κι αυτό γιατί, όπως συνέβη και με τον Προβεντσάνο, δεν υπάρχουν φωτογραφίες για το πώς μπορεί να είναι η εμφάνισή του έπειτα από τόσα χρόνια. Είναι μόνο διαθέσιμα κάποια σκίτσα, τα οποία δημιουργήθηκαν από περιγραφές συνεργατών της μαφίας που έσπασαν την ομερτά και συνεργάστηκαν με τις Αρχές.

Αν και οι Αρχές της γειτονικής χώρας έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς πολλές επιχειρήσεις με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα τον τσακώσουν ή κάποιο μέλος θα «σπάσει» και θα προδώσει την τοποθεσία όπου κρύβεται ο αρχηγός, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό. Στα μέσα Απριλίου όμως, το σώμα των Carabinieri, η Ιταλική Αστυνομία, αλλά και η DIA, πραγματοποίησαν μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «χρόνος μηδέν», μέσω της οποίας κατάφεραν να εξαρθρώσουν το δίκτυο που χρησιμοποιούσε ο Ματέο για να δίνει τις εντολές και να διοικεί.

Η σύλληψη του Τότο Ριίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό γινόταν με τα λεγόμενα «πιτσίνι». Γνωρίζοντας καλά πώς να προστατευτεί, ο Μεσίνα Ντενάρο δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τις επικοινωνίες του αλλά τα «πιτσίνι», χαρτάκια πάνω στα οποία είναι γραμμένες με κώδικα οι εντολές και τα οποία αποστέλλονται στους παραλήπτες μέσω ενός τεράστιου δικτύου «ταχυδρόμων».

H σύλληψη του Μπερνάρντο Προβεντσάνο

Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο προκάτοχός του Μπερνάρντο Προβεντσάνο. Φυγάς για 43 χρόνια, κι όμως διοικούσε την Κόζα Νόστρα με αυτόν τον τρόπο. Συνελήφθη το 2006 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Περσέας». Ήταν ένας από τους πλουσιότερους Ιταλούς, αλλά διοικούσε την πολυπλόκαμη «εταιρεία» του από μια απομονωμένη καλύβα, κοντά στο Κορλεόνε, επικοινωνώντας αποκλειστικά με χειρόγραφα σημειώματα σε κώδικα.

Οι πρόσφατες συλλήψεις:

Στην πρόσφατη αυτή επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και στενοί συγγενείς του αρχηγού (οι κουνιάδοι του). Όλοι τους θεωρούνται από τις Αρχές υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης και πολύ στενά πρόσωπα στον αρχινονό. Παράλληλα, οι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται και για ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν προστασία στον καταζητούμενο, ενώ τον βοηθούν να κινείται χωρίς να εντοπίζεται.

Υψηλόβαθμα μέλη της Κόζα Νόστρα που συνελήφθησαν

Χρειάστηκε πολύς καιρός παρακολουθήσεων από τις Αρχές πριν προχωρήσουν σε αυτήν την οργανωμένη επιχείρηση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό, στις καταγραφές με κρυφές κάμερες που έγιναν, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων και ο τρόπος με τον οποίο η Κόζα Νόστρα συνεχίζει να ασκεί ευρύτατο έλεγχο στην ιταλική επικράτεια, καταφεύγοντας συστηματικά σε εκφοβισμούς για να διεισδύσει στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό.

Ο Ματέο τα πρώτα χρόνια στην οργάνωση Το 2006, ο «Περσέας», η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ στα χρονικά κατά της Κόζα Νόστρα, απέτυχε παταγωδώς να εντοπίσει ή να συλλάβει τον πιθανότερο τότε αρχινονό, τον φυγόδικο, από το 1993, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, επαγγελματία εκτελεστή.

Ο Ντενάρο, ο οποίος για κάποιους έχει και το προσωνύμιο «Ντιαμπολίκ», από έναν παλιό ήρωα των κόμικς, υπήρξε αρχικά το «μεγάλο αφεντικό» στο Τράπανι της δυτικής Σικελίας. Σήμερα είναι ο πιο ισχυρός σε όλη τη Σικελία, ενώ συνεργάζεται και με την Ντραγκέτα (μαφία της Καλαβρίας). Μάλιστα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πιστεύουν πως λόγω του σεβασμού που τρέφουν προς το πρόσωπό του οι άλλες μαφίες της Ιταλίας, είναι πολύ πιθανό να του προσφέρουν κάλυψη και καταφύγιο. Σε διαχρονικές έρευνες έχει προκύψει έπειτα από ομολογία πως τον Ιούνιο του 1994 ο Ματέο μαζί με μια γυναίκα ταξίδεψε στην Ελλάδα με πλοίο από το Μπρίντιζι αλλά με πλαστό διαβατήριο. Άλλες αναφορές θέλουν τον αρχηγό να κρύβεται στη γενέτειρά του, στο Τράπανι στην Ιταλία, άλλες στο εξωτερικό και άλλες να κυκλοφορεί ντυμένος ως γυναίκα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η εφημερίδα «L’ Espresso» πρόσφατα δημοσίευσε συνέντευξη ενός μάρτυρα ο οποίος αποκάλυψε πως συναντούσε τον Ματέο και ανέφερε ότι το πρόσωπό του έχει τελείως αλλάξει, αφού έχει υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση στη Βουλγαρία. Επίσης, σύμφωνα με τον μάρτυρα, έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και η όρασή του είναι προβληματική.

«Η δύναμη της Σικελικής Μαφίας οπωσδήποτε εξασθένισε τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά είναι ακόμα ζωντανή και θεωρείται επικίνδυνη» δηλώνει στέλεχος της DIA. «Παρόλο που πολλά αρχηγικά μέλη της έχουν πεθάνει ή βρίσκονται στη φυλακή, διαπιστώνουμε συνεχώς πως η δύναμή της γεννιέται από τις στάχτες της» προσθέτει. «Κινούνται υπόγεια και αθόρυβα, κι αυτό κάνει τη διαφορά σε σχέση με την Καμόρα (μαφία της Νάπολι) και την Ντραγκέτα. Για αυτόν τον λόγο το έργο μας χρειάζεται πολύ χρόνο για να φέρει αποτελέσματα» καταλήγει.

Σκίτσο με τον αρχηγό ντυμένο γυναίκα

Ο Μεσίνα Ντενάρο, 56 ετών σήμερα, ήταν επίσης γνωστός κάποτε ως «Playboy Boss», διότι του άρεσαν τα γρήγορα αυτοκίνητα, οι γυναίκες και τα χρυσά ρολόγια. Η αστυνομία πάντα πίστευε ότι η αδελφή του Πατρίτσια και άλλα μέλη της οικογένειας διατηρούσαν ανέκαθεν επαφή μαζί του και τον βοηθούσαν να διοικεί. Φημολογείται, επίσης, ότι πήρε μέρος στη δολοφονία του εισαγγελέα Τζιοβάνι Φαλκόνε, το 1992.

Οι γνωριμίες του και οι συνεργασίες του φτάνουν σε υψηλά επιχειρηματικά και πολιτικά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 οι Αρχές κατέσχεσαν περιουσία 1,3 δις ευρώ του επιχειρηματία Βίτο Νικάστρι, γνωστού ως «βασιλιά της αιολικής ενέργειας», ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, συνεργαζόταν στενότατα με τον «αρχινονό».

Ο εκτελεστής Ματέο σε παλαιότερη φωτογραφία...οικογενειακές στιγμές

Οι συλληφθέντες του Απριλίου κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιασμό, μαφιόζικη δράση, απόσπαση χρημάτων και εικονική κατοχή κινητών.

Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι Αρχές επισημαίνουν ότι βρίσκονται όσο ποτέ άλλοτε κοντά στη σύλληψη του «αόρατου» Ματέο, του ανθρώπου με τις ισχυρές γνωριμίες και τα 1.000 πρόσωπα. Υπάρχει όμως και κάτι που οι Αρχές φοβούνται. Ξέρουν ότι ο Ματέο έχει μάθει από το παρελθόν… ξέρει καλά πώς τύλιξαν τον Προβεντσάνο αλλά και πώς έπιασαν στη φάκα τον Ριίνα…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης