Στο κύριο οικονομικό της σχόλιο με τίτλο «Η μεγάλη σιωπή» η «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου επισημαίνει ότι «η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων, λαλίστατη συνήθως όταν πρόκειται για την προώθηση των συμφερόντων της, σιωπά τώρα μπροστά στη βαθμιαία κατεδάφιση της δημοκρατίας στην Τουρκία από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σαν να επρόκειτο για ένα πολιτικό ζήτημα που δεν άπτεται και της οικονομίας».

«Το αντιπραξικόπημα του Ερντογάν», γράφει ο σχολιαστής, «έχει οδηγήσει ήδη σε διαρροή κεφαλαίων, σε πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας και όπως όλα δείχνουν σε βαθμιαία συρρίκνωση των επενδύσεων. Έτσι όμως ο Ερντογάν δεν βλάπτει μόνο τον λαό του, αλλά καταστρέφει και τις προοπτικές των ξένων επιχειρήσεων στην Τουρκία. Γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει εκεί 9 δις ευρώ, το μέλλον των οποίων είναι τώρα άδηλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός δημοσιογράφος τονίζει ότι πίσω από τη σιωπή της οικονομίας δεν βρίσκεται μόνο ο φόβος μήπως ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας περιορίσουν τον τζίρο, αλλά και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση, που παραμένει αναποφάσιστη για το πως θα χειριστεί τη χειραγώγηση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

«Δεν είναι δυνατόν οι επιχειρηματίες να περιορίζονται στη θεραπεία του κέρδους και να αφήνουν την ηθική στους πολιτικούς. Η οικονομία οφείλει να αντιληφθεί ότι έχει και η ίδια όφελος από μια δημοκρατική τάξη πραγμάτων στην Τουρκία. Μόνο μια μοντέρνα Τουρκία, όπως αυτή που αναδυόταν σιγά-σιγά τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ενδιαφέρουσα για ξένους επενδυτές. Μόνο μια μοντέρνα Τουρκία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Μόνο μια μοντέρνα Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει κέρδη στις γερμανικές επιχειρήσεις».

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard επιχειρηματολογεί «γιατί η χώρα οδεύει στη δικτατορία με όλα τα ενδεχόμενα πιθανά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάλυση του κοινοβουλίου, κατάλυση των κρατικών εξουσιών… H Τουρκία οδεύει σε μια δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου», σημειώνει ο σχολιαστής της.

Και συνεχίζει: «Η ασυνήθιστη κομματική συναίνεση, που εκφράστηκε εναντίον του πραξικοπήματος, διασπάται υπό τις εντυπώσεις του τεράστιου κύματος εκκαθαρίσεων (…) Στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης. Δίκες εναντίον αντιπολιτευόμενων πολιτικών ήταν και πριν το πραξικόπημα στην ημερήσια διάταξη. Τώρα είναι θέμα χρόνου η εξουδετέρωση του κόμματος των Κούρδων».

Οι Times του Λονδίνου προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου», όπως γράφει.

«Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η γαλλική εφημερίδα La Croix προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος στη μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος. «Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ», παρατηρεί.

«Εάν γίνει βαθύτερο το ρήγμα με τους Ευρωπαίους, οι χαμένοι θα είναι περισσότεροι του ενός. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποφασιστικό, αν και διφορούμενο, ρόλο στους πολέμους στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Εάν σε αυτήν τη φάση η χώρα ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο να παραμείνει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης