Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έπειτα από μία ολονύκτια σύσκεψη-θρίλερ, δεν κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Οι εξελίξεις της συνεδρίασης και η εμπλοκή που σημειώθηκε πρωτοστατούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC σε άρθρο του που φέρει τίτλο «Η Ευρώπη αποτυγχάνει να έχει συμφωνία για την Ελλάδα» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι ύστερα από σχεδόν 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες… χρειάζονται επιπλέον χρόνο για τεχνική δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«H Ευρωζώνη καθυστερεί τη συμφωνία βοήθειας για την Ελλάδα» γράφουν οι «Financial Times» και δίνουν έμφαση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, αναφέροντας μάλιστα ότι «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλαν ξανά την εκταμίευση της υπερ-δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την αποτυχία να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθεί το χρέος της Αθήνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν για δεύτερη εβδομάδα να συμφωνήσουν» σημειώνει το Reuters, ενώ ο «Guardian» σε άρθρο του με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν πάλι την Ελλάδα με αβέβαιο μέλλον» τονίζει ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη «χτύπησαν» σε ακόμη ένα εμπόδιο, με τους υπουργούς Οικονομικών και το ΔΝΤ να παραμένουν διχασμένοι για την Ελλάδα.

Το αδιέξοδο στο Eurogroup είναι πρώτο θέμα και στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, το οποίο σχολιάζει: «Η μη συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη διάσωση της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση της χώρας θα πρέπει να άρει την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

«Η Ε.Ε. σκόνταψε στη μείωση του χρέους έπειτα από σύγκρουση με το ΔΝΤ» είναι ο τίτλος του Bloomberg, αναφέροντας μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο για μείωση του ελληνικού χρέους, έπειτα από διαμάχη με το ΔΝΤ για το πώς θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η πληγείσα από την ύφεση οικονομία της χώρας.

«Ο αγώνας ενάντια στην κρίση χρέους υπέστη άλλο ένα πλήγμα: το Eurogroup δεν κατάφερε να βρει λύση για το ελληνικό πρόβλημα» αναφέρει το Spiegel και προσθέτει: «Έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και, συνεπώς, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει για τη δόση».


 
Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» φέρει τίτλο «Η Γερμανία αντιστέκεται. Καμία συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα» και επισημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει γρήγορα να λάβει την επόμενη δόση, για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Τέλος, το ιταλικό πρακτορείο Ansa δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, σε άρθρο του με τίτλο «Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα μπαίνει σε κίνδυνο η σταθερότητα της Ευρωζώνης».

 

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης