Aντιμέτωπη με τον εφιάλτη του χρέους είναι και πάλι η Αργεντινή, καθώς έπειτα από απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου υποχρεούται να καταβάλει 1,3 δις μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου σε funds που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους και προσέφυγαν στα δικαστήρια. Αυτή, μάλιστα, ήταν η δεύτερη οριστική απόφαση του εφετείου των ΗΠΑ, αφού η Αργεντινή είχε προσφύγει κατά της πρώτης, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση στα νέα δεδομένα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, που παραμένουν κλειστές λόγω της εορτής των Ευχαριστιών. Η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε δικαστική διαμάχη με αγοραστές ομολόγων που καλούνται «vulture funds» και έχουν ως στόχο να αγοράζουν «κοψοχρονιά» ομόλογα χρεοκοπημένων χωρών και να προσφεύγουν στη συνέχεια στα δικαστήρια – μη αποδεχόμενοι το «κούρεμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής ΓκριέσαΑξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην απόφασή του ο Αμερικανός δικαστής λαμβάνει υπ’ όψιν και τις απειλές της κυβέρνησης της Αργεντινής μετά την πρώτη απόφαση, όταν η Κριστίνα Φερνάντεζ είχε πει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει.

«Αυτές οι απειλές δεν μπορούν να αγνοηθούν και απαιτούν την ανάληψη δράσης» δήλωσε ο δικαστής, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην υπόθεση για να την πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά η απόφαση του δικαστή Γκριέσα δεν αφήνει πολύ χρόνο για να εξεταστούν άλλα ένδικα μέσα.

Μάλιστα, «Vulture funds» έχουν με ένδικα μέσα ακινητοποιήσει σε λιμάνι του εξωτερικού και τη ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, απαιτώντας να πληρωθούν στο ακέραιο, κάτι που δεν δέχεται μέχρι στιγμής η Αργεντινή, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει ακινητοποιημένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης