Τα κράτη του Κόλπου προσφέρθηκαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα της προώθησης ειρηνευτικής επίλυσης για το Παλαιστινιακό, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

​Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα πρέπει να «παγώσει» το πρόγραμμα ανέγερσης νέων οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η προσφορά αυτή έγινε γνωστή μία εβδομάδα πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως προέδρου των ΗΠΑ. Όπως γράφει η «Wall Street Journal», «αριθμός από κράτη του Κόλπου είναι έτοιμα α) να εγκαταστήσουν γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτά και το Ισραήλ, β) να αρχίσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις και γ) να επιτρέψουν υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο τους των ισραηλινών αερογραμμών. 
Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα πρέπει να «παγώσει» το πρόγραμμα ανέγερσης νέων οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Γραμμή Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Όπως υποστηρίζει η «Wall Street Journal», η πρόταση για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ περιγράφεται σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή της και αναφέρεται σε συνομιλίες για το ζήτημα αυτό, στις οποίες συμμετείχαν αρκετά αραβικά κράτη. Το δημοσίευμα της «WSJ» υποστηρίζει πως με την πρόταση αυτή επιδεικνύεται η πρόθεση κρατών του Κόλπου να συμπορευθούν με την εξωτερική πολιτική του Ντ. Τραμπ για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή.

Στην επίσκεψή του στο Ριάντ, εκτός από τη βασιλική οικογένεια του Οίκου Σαούντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους Άραβες ηγέτες που θα βρίσκονται εκεί. Τη Δευτέρα, ο πρίγκιπας διάδοχος Mohamed Bin Zayed al-Nahyan συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομιλεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι χρηματοδότες της Παλαιστινιακής Αρχής που διοικεί τη Δυτική Όχθη από τη δεκαετία του ’90. Το Κατάρ, όμως, έχει επιτρέψει στη Χαμάς -το κόκκινο πανί για το Ισραήλ- να διατηρεί «αρχηγείο» στην Ντόχα.

Το δημοσίευμα της «WSJ» αναφέρει, πάντως, πως οι Άραβες αλλά και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες εκφράζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι έτοιμος να αποδεχθεί παρόμοια ειρηνευτική πρόταση.

Πληροφορίες από MEE και WSJ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης