Απολογείται για τους “ευθείς του τρόπους” ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε λέγοντας ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, “ξόδευαν τα χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες”.

“Ο τρόπος μου είναι ευθύς και εάν ο κόσμος θίγεται με αυτό, ζητώ συγγνώμη”, δήλωσε ο Dijsselbloem, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη δήλωση του Dijsselbloem έγινε στην FAZ: “Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια”.

Η δήλωση, που χαρακτηρίστηκε ρατσιστική και ξενοφοβική, όξυνε τόσο τα πνεύματα που κάποιοι ζήτησαν ακόμη και την παραίτηση του Προέδρου του Eurogroup. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός του έσπευσε να διευκρινίσει πως ο πρόεδρος του Eurogroup δεν άσκησε κριτική σε καμία συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. “Ο Dijsselbloem δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του αποσκοπούσε σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη έρχεται με υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Είναι σημαντικό, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο”, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης