Τα περισσότερα από τα όπλα που διοχετεύονται στους Σύρους επαναστάτες πέφτουν στα χέρια των Τζιχαντιστών εξτρεμιστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν άμεση σχέση με την αλ Κάιντα.

Οι Σύροι επαναστάτες εφοδιάζονται με ελαφρά όπλα από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά, σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά έγγραφα για τη συριακή σύγκρουση, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι «New York Times», το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού αυτού καταλήγει στα χέρια των τζιχαντιστών, παρά στις άλλες ομάδες, τις οποίες θα επιθυμούσε η Δύση να αναλάβουν την εξουσία στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ομάδες των τζιχαντιστών συγκεντρώνουν οπλισμό, όχι για τις μάχες που δίνονται τώρα, αλλά για εκείνες που αναμένονται, της επικράτησης, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο ανεφοδιασμός του εξοπλισμού που διοχετεύεται στη Συρία εντάσσεται και το ταξίδι που είχε κάνει τον περασμένο μήνα στην Τουρκία ο αρχηγός της CIA David Petraeus, υποστηρίζουν οι «New York Times».

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Συρία, όσον αφορά στην εξωτερική παρέμβαση, έχει πολλές αναγνώσεις, μια και εντάσσεται στον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει κρατήσει τους Σύρους επαναστάτες σε απόσταση, αποφεύγοντας την άμεση αποστολή όπλων και εμποδίζοντας την αποστολή βαρέων όπλων από τους «πρόθυμους», όπως η Τουρκία, και ο λόγος είναι πως δεν θα καταλήξουν σε «λάθος χέρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, δήλωσε πως σκοπεύει να ανεφοδιάσει τους επαναστάτες με αντιαεροπορικά και αντιτάνκ όπλα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς θα βεβαιωθεί ότι τα όπλα αυτά δεν θα πέσουν στα χέρια των μαχητών της αλ Κάιντα.

Οι Αμερικανοί έχουν… προϊστορία με τον ανεφοδιασμό και τον εξοπλισμό λάθος ομάδων. Το κίνημα των Ταλιμπάν, που διεξάγει εντεκάχρονο πόλεμο εναντίον των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αρχικά είχε εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από την Ουάσινγκτον, όταν σημειωνόταν η σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν, στη δεκαετία του 1980.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης