Το κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της γερουσίας που υπέδειξε η κεντροδεξιά, και πιο συγκεκριμένα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Πάολο Ρομάνι, ο οποίος, όμως, στο παρελθόν, όπως δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν οι «πεντάστεροι», έχει καταδικασθεί για υπεξαίρεση.

Τα ιταλικά κόμματα ξεκινούν νέο κύκλο επαφών, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα αρχίσουν αύριο το απόγευμα. Έως τώρα, η άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί, προέβλεπε την εκλογή στελέχους των Πέντε Αστέρων στην βουλή, και της κεντροδεξιάς στην γερουσία. Αρχικά, για τη γερουσία είχε γίνει λόγος για υποψήφιο της Λέγκα, αλλά η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ζήτησε με έμφαση να επιλεγεί δικός της, προβεβλημένος εκπρόσωπος.

Τόσο τα Πέντε Αστέρια, όμως, όσο και η κεντροαριστερά, δήλωσαν ότι δεν εννοούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Ρομάνι, αλλά πρόσθεσαν ότι είναι διατεθειμένοι να λάβουν υπόψη τους άλλες εναλλακτικές, αν προταθούν από την κεντροδεξιά. Όπως σημειώνουν οι σχολιαστές, πάντως, από την τέταρτη ψηφοφορία και πέρα, η συντηρητική παράταξη διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία για την εκλογή του προέδρου της γερουσίας.

Σε ότι αφορά, δε, τη βουλή, τα Πέντε Αστέρια, μέχρι τώρα προωθούν την υποψηφιότητα του στελέχους τους Ρομπέρτο Φίκο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του προέδρου του σώματος. Θα πρέπει να πετύχει, δηλαδή, συμφωνία ή με την κεντροδεξιά, ή με το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανάδειξη των προέδρων του κοινοβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, για να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης