Περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο εμπόριο και την ασφάλεια, αλλά και για να στηρίξουν τη διεθνή τάξη την οποία αμφισβητεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στη 12η Σύνοδο Κορυφής Ασίας- Ευρώπης (ASEM) συμμετέχουν οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. καθώς και εκπρόσωποι από 23 άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά οι χώρες αυτές εκπροσωπούν το 55% του παγκόσμιου εμπορίου, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Αν η Ευρώπη και η Ασία ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά» δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αν συνεργαστούν οι χώρες του ASEM, μπορούν να φέρουν θετικές αλλαγές σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και το κλίμα, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συζητήσεις των ηγετών θα επικεντρωθούν επίσης στις υποδομές που ενώνουν την Ευρώπη και την Ασία, λίγες ημέρες αφότου η Ε.Ε. υιοθέτησε κατευθυντήριες γραμμές για το εν λόγω ζήτημα.

Αν και επισήμως δεν πρόκειται για μια απάντηση στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», αναλυτές επισημαίνουν ότι το τεράστιο πρόγραμμα υποδομών του Πεκίνου αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης