Μπορεί η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης να υποχώρησε στο αίτημα των διαδηλωτών και να προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ωστόσο τους ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί έως τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Θρυαλλίδα που προκάλεσε τις αντιδράσεις στη χώρα είναι ο αμφιλεγόμενος νόμος που προβλέπει αμνηστία με φόντο την πολιτική κρίση των περασμένων ετών, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη χώρα ο πρώην πρωθυπουργός (αδελφός της νυν) για σειρά υποθέσεων διαφθοράς. Το σημείο στις προβλέψεις του νόμου που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι η διάταξη που διασφαλίζει ουσιαστικά πως ο Τακσίν Σιναουάτρα θα επιστρέψει στη χώρα χωρίς να απειλείται με φυλάκιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρέωσή της να εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές. Πάντως, το κόμμα της πρωθυπουργού διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και στη νέα εκλογική διαδικασία. Η δύναμή του προέρχεται κυρίως από τις πολυπληθείς αγροτικές περιοχές της Ταϊλάνδης.

Χθες σημειώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 150.000 πολίτες. Σήμερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, τα πλήθη έξω από το κυβερνητικό μέγαρο ήταν σαφώς πιο περιορισμένα.

Πάντως, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, εμμένοντας πλέον στο αίτημα για αντικατάσταση της πρωθυπουργού μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης