Η κυβέρνηση της Τανζανίας διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έχει δεσμευτεί να δώσει τέλος στην παιδική εργασία στα χρυσωρυχεία της χώρας, μετά την δημοσίευση έκθεσης από μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία καταγγέλλεται πως χιλιάδες ανήλικοι και ανήλικες διατρέχουν κίνδυνο στη χώρα αυτή καθώς εργάζονται υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, μικρά παιδιά, ακόμη και 8 ετών, διατρέχουν κίνδυνο δουλεύοντας σε μικρά χρυσωρυχεία, νόμιμα και μη, στην Τανζανία, τη χώρα που κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην εξόρυξη χρυσού στην Μαύρη Ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά-χρυσωρύχοι κινδυνεύουν να τραυματιστούν από καταρρεύσεις στοών ή ατυχήματα που προκαλούνται λόγω της χρήσης εργαλείων, ενώ διατρέχουν επίσης κίνδυνο να υποστούν χρόνιες βλάβες της υγείας τους από την εισπνοή σκόνης, την συνεχή μεταφορά φορτίων και την έκθεσή τους σε υδράργυρο, ένα μέταλλο υψηλής τοξικότητας το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του χρυσού από το μετάλλευμα.

«Η παιδική εργασία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε μικρά μεταλλεία», αναγνώρισε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ορυχείων και Μεταλλείων της Τανζανίας, Στίβεν Μασέλε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την δημοσίευση της έκθεσης αυτής.

«Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και συμβουλευτικό έργο ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι γονείς αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η εκπαίδευση για τα παιδιά τους», πρόσθεσε ο ίδιος. «Διεξάγουμε συχνούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα μεταλλεία για να πατάξουμε το φαινόμενο» της παιδικής εργασίας, ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμούσε το 2012 ότι στον άτυπο τομέα των χρυσωρυχείων που λειτουργούν χωρίς άδεια εργάζονται από 500.000 ως 1 εκατ. Τανζανοί, χιλιάδες εκ των οποίων είναι ανήλικοι.

Τα παιδιά αυτά —ορισμένα εκ των οποίων είναι ακόμη και 8 ετών— «σκάβουν και κάνουν γεωτρήσεις σε βαθιές, ασταθείς στοές, δουλεύουν κάτω από τη γη σε βάρδιες ακόμα και 24 ωρών, ενώ μεταφέρουν σάκους με μεγάλες ποσότητες μεταλλεύματος χρυσού», σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τερματίσει την πρακτική της εργασίας παιδιών στα χρυσωρυχεία, αλλά το Παρατηρητήριο αντιτείνει ότι δεν πράττει αρκετά.

Η απασχόληση παιδιών σε επικίνδυνες δουλειές σε μεταλλεία και ορυχεία είναι απαγορευμένη, ως μια από τις τρεις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, με βάση πολλές διεθνείς συμφωνίες που έχει επικυρώσει και η Τανζανία—περιλαμβανομένης της Συνθήκης Μιναμάτα για τον περιορισμό της χρήσης υδραργύρου.

«Στα χαρτιά, η Τανζανία διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την παιδική εργασία στα μεταλλεία και στα ορυχεία, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για να την εφαρμόσει», επισήμανε η Τζανίν Μόρνα, ερευνήτρια της οργάνωσης.

«Οι επιθεωρητές εργασίας πρέπει να επισκέπτονται χρυσωρυχεία που λειτουργούν έχοντας λάβει άδεια, αλλά και αυτά που δεν διαθέτουν, και να εξασφαλίζουν ότι στους εργοδότες επιβάλλονται κυρώσεις εάν αυτοί εκμεταλλεύονται παιδική εργασία», πρόσθεσε η ίδια.

Τα παιδιά που εργάζονται στα χρυσωρυχεία πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ιδίως τα κορίτσια, και κινδυνεύουν να προσβληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή να τους μεταδοθεί ο HIV, σημείωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα χρυσωρυχεία μικρής κλίμακας παρήγαγαν 1,6 τόνους χρυσού το 2012, αξίας 85 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (63,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Τανζανίας.

Συνολικά, ο χρυσός που εξήχθη από την Τανζανία το πρώτο τρίμηνο του 2013 αποτιμήθηκε σε 1,8 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι εξαγωγές χρυσού ήταν αυτές που εισέφεραν τα μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος την περίοδο αυτή.

Ο χρυσός ο οποίος εξορύσσεται στην Τανζανία εξάγεται σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελβετία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Αγγλία.

Στην έρευνά του το Παρατηρητήριο κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι το ζήτημα της παιδικής εργασίας δεν ελήφθη υπόψη όταν η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συμφωνήσει να παράσχει βοήθεια στον τομέα της εξόρυξης χρυσού, προσφέροντας άμεση βοήθεια ύψους 55 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης