Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας γνωστοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου πως σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο σε Γερμανούς βουλευτές, το Βερολίνο θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Der Spiegel».

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Το εν λόγω ζήτημα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούν πως με την κίνηση της αυτή η γερμανική κυβέρνηση θέλησε να προλάβει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Γερμανοί βουλευτές σκόπευαν να καταθέσουν ψήφισμα για την αποχώρηση των 250 Γερμανών στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ. Πιθανότερη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών, τύπου Tornado, και των αεροπλάνων εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων θεωρείται η Ιορδανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης