Τις στρατιωτικές δυνάμεις του κινητοποιεί εκ νέου το Κίεβο για την ανατολική Ουκρανία, μετά τους δύο θανάτους από βασανισμό στο Σλαβιάνσκ, επανερχόμενο στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που είχε μπει στον πάγο με την συμφωνία στη Γενεύη.

Την ώρα που η συμφωνία μοιάζει να περνάει από τα χαρτιά στο παρελθόν, οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση στη Ρωσία, απειλώντας με κυρώσεις εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης ενώ η Ουάσινγκτον ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία σε Πολωνία και βαλτικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επανέναρξη της ουκρανικής επιχείρησης, η οποία σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να ανακαταληφθούν κτίρια που ελέγχουν ρωσόφωνοι, ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, μετά τον εντοπισμό δύο σορών – ανάμεσά τους και ενός πολιτικού – στο Σλαβιάνσκ, που έφεραν, όπως είπε, σημάδια βάναυσων βασανιστηρίων. «Η πασχαλινή εκεχειρία έληξε» είπε το πρωί της Τετάρτης ο ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός. Η κινητοποίηση των ουκρανικών δυνάμεων θα έχει «εξουδετερώσει τις ένοπλες ομάδες εντός των επόμενων ημερών», είπε.

Την ίδια ώρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν την ανταλλαγή κατηγοριών για την ουκρανική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση με προειδοποιήσεις για κυρώσεις. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, η αμερικανική πλευρά κάλεσε την Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, «να χαμηλώσει τους τόνους και να καλέσει τους ρωσόφωνους να εγκαταλείψουν τα κτίρια που καταλάβει».

Από την άλλη, ο Λαβρόφ είπε πως η συμφωνία της Γενεύης πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά έριξε στο Κίεβο την ευθύνη των πρωτοβουλιών, καλώντας το να τερματίσει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, να «αφοπλίσει τις εθνικιστικές ομάδες» και να απελευθέρωσει συλληφθέντες ρωσόφωνους. «Επιπλέον, το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση για πιο ομοσπονδιακό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτική της στάσης που κρατά η Μόσχα ήταν η αναφορά του Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο οποίος – αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση «γρήγορες εξελίξεις» επί του ουκρανικού εδάφους – είπε πως «οι Αμερικανοί πίεσαν για το πιο δραστικό σενάριο, μη θέλοντας κανενός είδους συμβιβασμό με του Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση». Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ «έριξαν 5 δισ. δολάρια στην αντιπολίτευση» τα οποία θέλησαν να «εξαργυρώσουν με αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης