Μάλλον θετικές ήταν οι αρχικές εντυπώσεις, σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, από τη χθεσινή ομιλία της Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις Μ.Βρετανίας με την «Ευρώπη των 27», μετά το Brexit.

Κεντρική ιδέα: η εκταμίευση τουλάχιστον είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε αντάλλαγμα για μία περίπου διετή μεταβατική περίοδο συμμετοχής στην ενιαία αγορά και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η οποία τοποθετείται το 2019. Ο συμβιβαστικός τόνος της Μέι, αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις της ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ευρώπη και το καθεστώς των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, κρίθηκαν ικανοποιητικές από τον διαπραγματευτή των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάσα ανακούφισης ήταν για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας η μεταβατική περίοδος των δύο ετών, η οποία μάλιστα, για πολλούς, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Άλλωστε και η ίδια η πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «περίοδο περίπου δύο ετών», μια φράση που πολλοί αναλυτές και πολιτικοί της Αντιπολίτευσης ερμηνεύουν ως υπόμνηση ότι η διετής περίοδος μπορεί και να επεκταθεί. Στο ζήτημα των 3,5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, η Τερέζα Μέι εγγυήθηκε άμεση και δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες νομιμοποίηση. Πρόσθεσε ότι οι διαφορές τους θα λύνονται στα βρετανικά δικαστήρια, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει ήδη δεδικασμένο.

«Ελάχιστο» ποσό τα 20 δισεκατομμύρια;

Όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της Μ.Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα συνεχιστούν κανονικά και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Το ποσό των 20 δις ως το 2021, το οποίο ανέφερε η Τερέζα Μέι, είναι η βάση εκκίνησης. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Times, το ποσὀ θα ανέβει πάνω σε περισσότερα από 40 δις. Εξάλλου, ακόμη και μετά τη μεταβατική περίοδο, η Βρετανία θα πληρώνει για την συμμετοχή της σε κοινοτικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις από το Συντηρητικό Κόμμα είναι μέχρι τώρα θετικές, με μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού σκληροπυρηνικούς βουλευτές που εναντιώνονται στις θέσεις της κυβέρνησης. Ακόμα κι ο Μπόρις Τζόνσον, που τάραξε πριν μια εβδομάδα τα νερά με άρθρο στο οποίο απαιτούσε άμεση αποχώρηση το 2019- δίχως μεταβατική περίοδο- εξήρε την ομιλία της πρωθυπουργού. Χαλαρή ήταν και η στάση του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο, για την τιμή των όπλων, εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τις αοριστίες της ομιλίας. Ο επόμενος κύκλος των διαπραγματεύσεων ξεκινά τη Δευτέρα.

Πηγή: Deutche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης